Изследванията на Евклид на тъмната вселена започнаха

Ваня Милева Последна промяна на 19 февруари 2024 в 00:00 5184 0

Сивите и сините зони показват зоната, която Евклид ще изследва

Кредит ESA/Euclid/Euclid Consortium

Сивите и сините зони показват зоната, която Евклид ще изследва.

Европейският космически телескоп "Евклид", който бе изстрелян на 1 юли миналата година, вече официално започна изследването си на "тъмната вселена".

През следващите шест години Евклид ще наблюдава милиарди галактики, вариращи във времето от сега до преди десет милиарда години. Той има камера с голямо зрително поле – това са 36-те детектора на инструмента VIS на  "Евклид" (вижте изображението по-долу) – и ще го използва, за да прави записи на периоди от 70 минути, покривайки средно около 50 000 галактики.

Кредит: ESA/ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, S. Brunier, CC BY-SA 3.0 IGO

Освен снимки "Евклид" прави и спектри на всички галактики. След тези 70 минути Евклид леко измества зрителното си поле, което отнема четири минути, след което се прави следващата снимка от 70 минути. И това общо повече от 40 000 пъти, което означава, че приблизително 1/3 от цялото небе ще бъде заснето през следващите години (вижте изображението в горната част). Целта е да се съберат данни от поне 1,5 милиарда галактики и така да се стигне до триизмерна картина на разпределението на тъмната материя във Вселената. Другата цел е да измери каква точно е геометрията на Вселената, т.е. каква е формата и кривината на пространството, дали е положително, отрицателно или плоско.

След изстрелването и пристигането на "Евклид" в точката на Лагранж L2 (където се намира и телескопа "Джеймс Уеб"), космическият телескоп бе тестван и се натъкна на голям проблем. Оказа се, че инструментът за наблюдение на Евклид (VIS - visible instrument ) е уловил малко слънчева светлина, въпреки че сенникът е насочен изцяло към слънцето. Решението бе, че Евклид трябваше да бъде обърнат под малък ъгъл по отношение на първоначалната "зона на избягване". Първоначалният план за наблюдение трябва да бъде напълно преразгледан, но този проблем вече е решен.

Кредит: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA/Planck Collaboration/A. Мелингер

Не е нужно да чакаме шест години за резултатите от наблюденията на "Евклид", защото междувременно ще има публикуване на данни, като първото през пролетта на 2025 г. с "наблюдения на дълбоко поле". Ще има първо голямо издание с космологични данни през лятото на 2026 г. Това, което Евклид ще наблюдава през следващите седмици, е показано по-горе, жълтите петна в изображението.

Източник: Ready, set, go! Euclid begins its dark Universe survey, ESA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !