Редки червени астероиди около Нептун може да разкрият тайните на ранната Слънчева система

Учени са забелязали, че някои от троянските астероиди около Нептун са тъмночервени, което може би разкрива какъв е бил видът на астероидите в началото на Слънчевата система

Ваня Милева Последна промяна на 03 април 2023 в 00:01 3456 0

Снимки от телескоп на редки червени астероиди на Нептун

Кредит Bryce Bolin

Снимки на редки червени астероиди на Нептун, направени с 200-инчовия телескоп Паломар, телескопите "Джемини" и "Кек"

Известно е, че Нептун е яркосин, но астероидите, които обикалят Слънцето близо до него, определено не са такива. Международен екип астрономи наскоро установи, че всички те изглеждат в някакъв нюанс на червеното - много по-червени от повечето астероиди в Слънчевата система.

Резултатите им са публикувани в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

Тези т. нар. "троянски" астероиди са облак от астероиди, които споделят орбиталния път на по-големите планетни тела в Слънчевата система. Те могат да бъдат намерени в два гравитационно стабилни региона, водещи и изоставащи от планетата, известни като точки на Лагранж. Това са джобове, където гравитационните влияния на планетата и Слънцето се балансират перфектно с центростремителната сила на всяко малко тяло в този регион, за да го задържат на това място. Всяка система с две тела има пет точки на Лагранж, както се вижда на диаграмата по-долу.

Точките на Лагранж, където могат да бъдат намерени троянци, са водещите L4 и изоставащите L5 региони.. Кредит: Scott Sheppard, Carnegie Institution

Точките на Лагранж се намират в гравитационно стабилните точки между Нептун и Слънцето или между Нептун и планетата джудже Плутон. Открити за първи път през 2001 г., досега са описани по-малко от 50 от тези скалисти тела.

Причината за това не е, че нептуновите троянци са редки, a защото е трудно да се забележат космически скали, които са толкова малки и далечни. Тези астероиди обикновено са с диаметър от 50 до 100 км и обикалят на разстояние от 4,5 милиарда км от Слънцето. Преди това изследване астрономите са изследвали само една дузина от тези астероиди, като за целта трябваше да използват някои от най-големите и мощни телескопи на Земята.

"В новата ни работа увеличихме повече от два пъти извадката от троянски астероиди от Нептун, изследвани с големи телескопи", казва в изявление Брайс Болин (Bryce Bolin), астроном в Центъра за космически полети "Годард" на НАСА и водещ автор на изследването.

Телескопските изображения на 12 от троянските астероиди на Нептун разкриват много по-червени нюанси, отколкото обикновено се наблюдават в Слънчевата система. Кредит: Bryce Bolin

Екипът на Болин комбинира данни, събрани от четири телескопа - телескопа на обсерваторията Паломар в Калифорния, телескопите Gemini North и South в Хавай и Чили и телескопа Keck в Хавай - в продължение на две години. Изследователите проследяват 18 нептунови троянци и анализират техния цвят. Те установяват, че повечето от тях са значително по-червени от повечето астероиди, включително четири, които са изключително червени.

Този цвят показва, че нептуновите троянци са богати на летливи съединения като амоняк и метанол. Ледовете, съставени от тези химични вещества, са много чувствителни към топлина и бързо се превръщат в газ, когато са изложени на достатъчно слънчева радиация. Поради тази причина астрономите очакват, че астероидите, които са по-близо до Слънцето, ще имат много по-малко червен оттенък; техният амоняк и метанол вече са се изпарили.

Изследователите са наблюдавали нещо като преливане на цветовете при червените астероиди, като се започне от сивите скали във вътрешната Слънчева система и се стигне до тъмночервените отвъд орбитата на Плутон.

Вероятно някои от най-червените астероиди са се образували още по-далеч от Слънцето в ранните дни на Слънчевата система, преди да мигрират навътре и да попаднат в орбитата на Нептун, добавят изследователите. Изследването им може да отвори прозорец към това как са се формирали астероидите в ранната Слънчева система и как се е променил съставът им през последните 4,6 милиарда години.

Справка: Keck, gemini, and palomar 200-inch visible photometry of red and very-red neptunian trojans
B T Bolin, C Fremling, A Morbidelli, K S Noll, J van Roestel, E K Deibert, M Delbo, G Gimeno, J-E Heo, C M Lisse 
Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, Volume 521, Issue 1, May 2023, Pages L29–L33, https://doi.org/10.1093/mnrasl/slad018 

ИзточникRare red asteroids around Neptune could reveal the secrets of the early solar system
Joanna Thompson, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !