Роскосмос обяви, че ще тества двигателя на ракетатата си за многократна употреба Корона

Ваня Милева Последна промяна на 10 октомври 2023 в 08:09 3245 0

Концепция за ракетата носител

Кредит Роскосмос

Концепция за ракетата носител "Корона"

Пресслужбата на Роскосмос съобщи, че през септември НПО Енергомаш е провело заседание на Научно-техническия си съвет, на което специалистите им са прегледали резултатите от разработването на главния двигател с централно тяло за бъдещата ракета-носител Корона за многократна употреба.

Сега трябва да започне разработването на конструкцията на модел на двигател и тестването му в газодинамична тръба.

Според проекта 30-метровата ракета "Корона" ще може да извежда в орбита на 200–500 км надморска височина до 7 тона полезен товар, както и да го връща обратно или до 12 тона със специална схема за изстрелване в ниски околоземни орбити.

Използва кислородно/водородно гориво. Особеност на дизайна е конусообразното тяло на ракетата носител и разположението на отделението за ракета носител в централната част на ракетата-носител.

Концепция за ракетата носител "Корона" в орбита. Кредит: Роскосмос

При завръщането си на Земята ракетата носител, управлявана от реактивни двигатели с ниска тяга, ще извършва активно маневриране, използвайки подемната сила на тялото в горните слоеве на атмосферата, за да достигне района на космодрума. Излитането и кацането ще се извършват с помощта на опростени съоръжения за изстрелване от писта. 

Може да се използва като транспортно средство за суборбитални полети от точка до точка с неограничен обхват, според разработващите го.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !