"Рожен" започна кампания за събиране на средства в indiegogo

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 септември 2015 в 16:25 17688 9

Отчаяни от безразличието на институциите в България астрономите от "Рожен" започнаха кампания в сайта indiegogo (международната платформа за обществено финансиране) с призива "Да запазим обсерватория Рожен, България".

Очаква се благодарение на тези пари от хора от цял свят, най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа, Обсерваторията "Рожен" да успее да продължи съществуването си, което в момента е застрашено.

Преди около месец ви съобщихме, че Обсерваторията "Рожен" се нуждае от 260 хиляди лева, за да не бъде закрита.

Сега учените са пристъпили към една, може би, ефективна стъпка - кампания за събиране на средства в сайта indiegogo. Необходими са 56 хиляди. А колко са събрани досега може да видите вдясно.

За тези, които са допринесли за кампанията с повече от 50 евро, организаторите обещават безплатна обиколка на Обсерваторията.

Всички дарения (независимо от размера им), ще бъдат използвани единствено за финансиране на Обсерваторията. Това са средства, необходими за експлоатацията на телескопите и за заплащане на предстоящите доставки за научно оборудване. Всяка година ще се изнася подробен индивидуален отчет за получените средства и тяхното изразходване. Докладът ще остане публичен и всеки ще може да получи достъп до него на интернет страницата на Сметната палата - www.nao-rozhen.org

Дарения за Националната астрономическа обсерватория Рожен може да се направят и по банкова сметка:

Societe Generale Експресбанк

бул. България 56, 4700 Смолян, България

IBAN: BG94TTBB94003120017759; BIC: TTBBBG22

Институт по астрономия, НАО-Рожен

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2015 в 12:26

Под "само на български" имах предвид клиповете, които обикновено се гледат най-много от потребителите на indiegogo. И те се нуждаят от английски субтитри - предполагам, че студенти или докторанти, които имат академични ангажименти в НАО "Рожен" могат да ги направят (превод и инкорпориране в клипа) за един час и да дадат и своя принос към кампанията.

30.09 2015 в 11:04

Аз лично познавам поне 7 човека, които са се информирали пряко или косвено от сайта за набирането на средства чрез indiegogo. А и броят на хората, които са прочели тази статия е показателен!

Иначе астрономите от Рожен са направили страницата си в indiegogo доста семпло, само на български, без обратна връзка към подкрепящите ги чрез дарения, без конкретно направено за целта свое представяне. Типичните проблеми на нашенския учен-изследовател - без елементарни soft skills, уви...
И без обяснение как така хем е най-голямата обсерватория в Източна Европа в страна, която има традиции в астрономията, хем не е финансово осигурена... Разбирам ги, че не искат да се конфронтират нито с ръководството на БАН, нито с правителството, защото в онези е техния хляб, който се реже с чиновническия нож...

Аз лично смятам, че скоро ресурсът на българите, които даряват средствата, ще намалее значително. И затова инициаторите на инициативата ще трябва - искат или не искат - да направят ъпдейт на кампанията с няколко елементарни неща - вкарване на английски субтитри в наличните клипчета, които са само на БГ, правене на кратко клипче с основните участници в инициативата, в което на елементарен английски да се обясни същността на проблема и необходимостта от тези средства; за да се разшири чувствително обхвата на потенциалните дарители в чужбина. Когато това е направено, колегите от НАО Рожен ще могат лесно да разпратят на колегите и партньорите си в чужбина линк към инициативата, което, според мен, чувствително ще ускори фондонабирането.

А на Вас благодаря за съпричастността към техните усилия.
Бъдете здрав(а)!

29.09 2015 в 23:41

Благодаря за високото мнение, което имате за влиянието ни. Напоследък заваляха много важни събития и не забелязах как е изпаднала статията от първа страница. Ще внимавам и ще продължа да размествам. Каузата си струва!

29.09 2015 в 17:41

Дано да не съм прав, но откакто днес свалихте съобщението от "първа страница", са набрани само около 180 евро (сега са общо 10170 евро), за разлика от предишните дни, когато парите "валяха" в равномерно темпо през целия ден (с изключение на нощта, което означава, че дарителите са основно от България, а не както си мислех - от диаспората). Тъй като сайтът е популярен, а и темата е прочетена от над 7000 души (което си е голямо постижение за НаукаОфнюз), изкарването й "на първа страница" играе сериозна роля за информирането на читатели, които биха били склонни да направят дарение през Indiegogo.

Молбата ми, като обикновен читател, е да направите усилие да върнете статията отново на видимо място, за да подпомогнете астрономите от Рожен в трудната им задача да съберат по-голяма част от необходимите им средства.

27.09 2015 в 14:40

Go, Rozhen, go!

27.09 2015 в 11:12

Bila sam tam predi godini i sam govorila s edin ot astronomite. Za sajalenie darjavata ne otpuska nikakvi pari za poddrajka na observatoriata i realno astronomite sa prinudeni da rabotqt v okaqno sastoqnie. Do d-n Iliev- astronimite ne sa dlajni da stanat ekskurzovodi, vinata trqbva da se tarsi v tezi, koito ni upravlqvat.

26.09 2015 в 22:54

Аз съм опитвал 2 пъти да заведа детето там.
Ама неможе, трябвало да сме най-малко 6 души. Ако искаме може да се разходим около телескопа. Дори и когато поисках да платя за 6 души ами пак неможело, не помня какво измислиха. А иначе почивната база беше пълна с почиващи студенти - астрономи и не студенти. Последно след 10 минути питане, се оказа че нямало свободни хора.
Услужливо ми дадоха телефон на някакъв господин от Смолян, който организирал нощни наблюдения, ама не бил час от обсерваторията.

Как може да се спаси някой, който не иска сам да бъде спасен???

25.09 2015 в 21:21

Благодаря за идеята. Ще оставя дописката на "акцент" колкото трябва и ще обновявам събраната сума. Във фейсбук страницата ще остане отгоре колкото е необходимо.

25.09 2015 в 20:54

Вече са над 2000 евро, над 50 човека са дарили само за първия ден от кампанията. Ако четящите тук в НаукаОфнюз разпратят по мейли, или през ФБ тази информация, според мен астрономите на Рожен ще имат парите много преди края на кампанията. Но по-важното е, че ще натрият вирнатия нос на цялата управленска и чиновническа пасмина в МС, НС и БАН.

Дерзайте!!! И браво на дарителите - настоящи и бъдещи!

п.п. До редакторите в сайта - моля, направете една постоянно обновяваща се (например в края на всеки ден) статия, която да ни информира как върви кампанията това също е допълнителен начин "to spread the word".