Русия ще работи по създаването на ядрен двигател за космически полети

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 януари 2016 в 11:53 8142 2

Кредит Роскосмос

Русия планира през 2025 г. да създаде космически кораб с ядрен двигател. Тази информация се съдържа в проекта на програмата на руската федерална космическа агенция за 2016-2025 година, съобщи руския вестник "Известия".

От Роскосмос предполагат, че тези двигатели ще гарантират мощност от порядъка на мегавати и така да помогнат за осъществяването на междупланетни мисии.

Инсталираната мощност на Международната космическа станция е само 110 киловата е се осигурява от слънчеви панели с размер 17/70 метра. Но такава мощност за междупланетни пътешествия, например до Марс, е недостатъчна.

През 2017 г. Научно-изследователския институт за енергийни технологии, структура на "Росатом" планира да построи ядрен реактор за бъдещия двигател. 

За създаването на двигателя е осигурено финансиране в общ размер на 22.58 милиарда рубли (около 295 млн долара).

"Всички работи по създаването на ядрени двигатели вървят по график. Можем да кажем със сигурност, че те ще бъдат завършени в рамките на определения срок от целевата програма," - заяви ръководителят на проекта към държавната корпорация "Росатом" Андрей Иванов. - "Наскоро в рамките на проекта се завършиха два важни етапа: създадена беше уникалната конструкция на топлоотделящия елемент, осигуряваща работоспособността в условията на високи температури, големи температурни градиенти и високи дози радиация. Също така успешно завършиха технологичните тестове на корпуса на реактора на бъдещия космически енергоблок. В рамките на тези изпитания, корпусът бе подложен на свръхналягане и са проведени 3D-измервания в зоните на основния метал и пръстеновидните заварки и коничния преход".

Концепция на космически кораб с ядрен двигател от 60-те години на миналия век.

За изграждане на ядрени двигатели за космически апарати активно се работеше в СССР и САЩ през миналия век, но американците закриха проекта през 1994 г., а Съветския съюз - през 1988 година.

Голям принос за спирането на проектите има аварията в Чернобил, която обърна общественото мнение срещу използването на ядрената енергия.

Освен това тестовете на ядрените устройства в космоса не минаха гладко - през 1978 г. съветският спътник "Космос-954" влезе в атмосферата и се разпадна, разпръсквайки хиляди радиоактивни фрагменти на площ от 100 000 кв. км в северозападните райони на Канада. Съветският съюз тогава изплати на Канада парично обезщетение в размер на повече от 10 милиона долара.

През май 1988 г. две организации - Федерацията на американските учени и Комитетът на съветските учени за мир срещу ядрената заплаха - направиха съвместно предложение за забрана на използването на ядрена енергия в космоса. Предложението им нямаше формални последици, обаче от тогава нито една държава не изстреля космически кораби с ядрени двигатели.

"Ясно е, че ядрените двигатели са необходими не само за експедиции в дълбокия космос. Съответно, преди да започнем да изграждаме такъв двигател, е необходимо да се определят целите - къде и кога можем да летим. - Финансирането без определена цел е най-често безсмислено: днес ще открием такъв проект, утре ще го закрием" -коментира Андрей Ионин, член-кореспондент към Руската академия за космонавтика "Циолковски".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.01 2016 в 00:13

- Финансирането без определена цел е най-често безсмислено: днес ще открием такъв проект, утре ще го закрием" -коментира Андрей Ионин(явно има и разумни руснаци)
Този проект доста ми напомня на великия проект за спираща радиацията боя за която бяха похарчени няколко милиарда рубли(тогава рубляшката вървеше по долар парчето не като сега по 80 рубляшки за едно гущерче).

18.01 2016 в 23:06

а дано го напрявят, желая им от сърце да спрат да се занимават с глупости