Руската служба за сигурност смята, че е опасно за Русия да пуска британски спътници

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 януари 2019 в 00:00 6264 1

Концепция на художник изобразява сателитите на OneWeb, с ракетата "Ариана 6", въпреки че руската ракета "Союз" изведе съзвездието от първо поколение на OneWeb по силата на договор.

Според държавната корпорация "Роскосмос", през втората половина на февруари тази година от космодрома Куру във Френска Гвиана ракетата "Союз" ще трябва да изпрати в космоса британските спътници на OneWeb. Освен това държавната корпорация потвърди пускането в експлоатация на космическия кораб "Союз МС-12" в началото на март по информация на Interfax.

Миналата година британската компания OneWeb (с офис в САЩ) заедно с Роскосмос, създаде съвместно предприятие за реализиране на проекта в Русия. Успешното изпълнение на проекта до голяма степен зависи от руските партньори, тъй като Роскосмос трябва да вземе участие в извеждането на спътниците на OneWeb на околоземна орбита.

Федералната служба за сигурност на Руската Федерация (ФСБ) се изказа против развитието на проекта в Русия. Както заяви представителят на ФСБ на пресконференция в Москва, руската страна не може надеждно да провери "гаранциите, че спътниковата комуникационна система не е разузнавателна и не може да навреди на интересите на личността и обществото".

Според ФСБ трябва да се ограничи използването на чуждестранни системи в Русия и да се развият местни аналози, за да се опази страната от потенциална заплаха. Службата смята, че е възможно да се разработи сателитна комуникационна система заедно с Индия, Китай и други държави, които „не провеждат агресивна политика по отношение на Русия”.

Шефът на Роскосмос, Дмитрий Рогозин, подкрепи проекта в интервю за РБК в началото на януари, определяйки позицията на службата за сигурност като "прекомерен скептицизъм".

"Ако Русия откаже да легализира съзвездието спътници OneWeb на своята територия, проектът все пак ще бъде изпълнен, но страната няма да има възможност да влияе върху него", коментира Рогозин. "Просто станции на наземната инфраструктура ще има, но не на наша територия, а на територията на Украйна или други страни, и ще осигурят пълен интернет трафик. А ние ще отпаднем от този проект, без да имаме способността да му влияем и да контролираме технически. Затова смятаме, че този проект ще бъде реализиран по принцип. Но е по-добре да го реализираме с наше участие".

Ако проектът се реализира не по предварително разработения сценарий, Роскосмос няма да може да разчита на дял в проекта, нито на изгодни поръчки за производство и изстрелване на апарати за проекта. Сега дъщерно дружество на Роскосмос притежава 40% от съвместното предприятие, създадено с OneWeb, за развитието на проекта в Русия

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!