Видео показва как се вижда аварията на "Союз" от самата ракета

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 ноември 2018 в 00:00 7113 1

На кадрите на видеото се вижда как по време на излитането един от блоковете внезапно се отделя от ракетата и удря централния блок в зоната на резервоара за гориво.

Държавната корпорация "Роскосмос" публикува в ч канала си в YouTube видео на аварията скоро след изстрелването на ракетата "Союз-ФГ" с пилотирания кораб "Союз МС-10”, която се случи на 11 октомври след старта към МКС от космодрума Байконур.

Инцидентът се случи на 121-ата секунда след старта, когато ракетата вече летеше със скорост от 7500 км/ч. Космонавтът Роскосмос Алексей Овчинин и астронавтът на НАСА Ник Хейг, които бяха на борда на разбитата ракета, успяха да катапултират.

"Изстрелването завърши с инцидент на ракетата носител поради неправилното отделяне на един от страничните блокове, който удря с носовата си част централния блок (блок" А ") в зоната на резервоара за гориво, което доведе до неговото разхерметизиране и като резултат загуба на стабилизация на космическата ракета" ,  се казва в описанието на видеоклипа.

По-рано председателят на комисията за аварията Олег Скоробогатов заяви, че причината за неправилното отделяне на страничния блок е некоректната работа на дюзата на първата степен. Според него капакът на дюзата не се е отворил поради деформация на сензора за контакт. Както отбелязва Скоробогатов, грешката е направена от работниците при сглобяването на ракетата и това е документално потвърдено.

Стартът на ракетата носител Союз /Роскосмос

Вече са одобрени нови стартове към МКС: на 16 ноември 2018 г. ще стартира ракетата носител "Союз-ФГ" с товарния кораб "Прогресс МС-10", а на 3 декември ще бъде изстрелян пилотираният кораб "Союз МС-11".

В същото време представители на Роскосмос заявиха, че временно ще спрат пътническите полети заради случилата се авария.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

02.11 2018 в 22:21

Не.
Цялата тая история не е точно като като потегляне на блондинка с джипче от стихиен паркинг пред елитна софийска гимназия.
Нито термините са тия.
Когато трябва да се отделят страничните блокове, първо се отварят техните клапани за изпускане на останалият окислител. После клапаните на окислителните резервоари на оставащата да работи първа степен. За нея това е проверка и пристъпване към запалването, за блоковете - начало на отделянето. После гръмват пироболтовете, а от ракетата ги отдалечават не аеродинамиката, и не гравитацията - там те вече не са достатъчни. Разделят ги реактивните струи на резервуарите.