Руски математици изчислиха точното място и час на падането на Луна-25

Въпреки че това се е случило в относително високите ширини на Южното полукълбо на естествения ни спътник, този регион се наблюдава добре от Земята.

Ваня Милева Последна промяна на 22 август 2023 в 11:01 37108 0

Балистичният център на Института по приложна математика "М.В.Келдиш" на Руската академия на науките е извършил детайлна симулация на траекторията на "Луна-25" след неуспешното "превключване на скоростта" на 19 август 2023 г., което води до гибелта на апарата.

В резултат на това се оказа, че сондата е трябвало да падне в 14:58, минута след загубата на връзка с нея (часът на загуба на комуникация е според Роскосмос).

В доклада на института се посочва, че точката на удара е станал кратерът Понтекулан G с диаметър 42 километра.

Координатите на кратера са между 56.83 и 58.20 градуса южна ширина и между 59.21 и 61.66 градуса източна дължина. Самият кратер се намира до големия древен лунен циркус Понтекулан, дълбок до 5,8 километра. Мястото "Понтекулан" е кръстено в почит на Филип Гюстав Понтекулан (1795-1874), френски военен, който се занимавал с астрономия в свободното си време и изключително точно - за своята епоха - изчислил орбитата на Халеевата комета.

Зоната на падане на руската автоматична междупланетна сонда. Кредит: Международная сеть оптических телескопов ИПМ им. М.В. Келдыша РАН

Тук може да видите кратера в интерактивна карта на Луната, създадена от неговите изображения. Понтекулан G се намира от видимата страна на земния спътник и е сравнително добре достъпен за наблюдение. Това означава, че изчисленията на математиците могат да бъдат напълно проверени с помощта на изображения от бъдещи мисии до Луната, чиято разделителна способност ще позволи да се видят следи от падането на руския апарат, въпреки скромните му размери. За съжаление, самият кратер Понтекулан G не е достатъчно голям, за да се види от Земята с просто око.

Кратерът Ponteculan G е подчертан в синьо. Кредит: planetarynames.wr.usgs.gov

Обяснението на Роскосмос за гибелта на Луна-25

Според ръководителя на държавната корпорация инцидентът е станал поради твърде дълга работа на двигателя. Обикновено това се случва при софтуерни грешки, въпреки че други версии също не могат да бъдат изключени. Неговата версия не се различава много от по-ранните предположения, които вече споменахме.

На 19 август 2023 г. в 15:00 ч. московско време Роскосмос губи връзка с Луна-25 малко след като извършва второто си забавяне в окололунна орбита. Сега ръководителят на държавната корпорация Юрий Борисов назовава по-конкретни причини за гибелта на автоматичната междупланетна сонда.

"За съжаление, изключването на двигателя не се случва по план, в съответствие с последователната схема, а вместо планираните 84 секунди, той работи 127 секунди. Това бе основната причина за аварията на апарата ... Но какво доведе до това - трябва да се разбере в детайли. Сигурен съм, че ще получим всички необходими данни по време на работата на извънредната комисия. Тя вече е назначена и е започнала работа. Смятам, че в много близко бъдеще ще получим необходимите резултати и със сигурност ще вземем това предвид при изпълнението на следващите мисии“, заявява Борисов.

Трябва да се отбележи, че като се вземе предвид орбитата на Луна-25, подобно превключване на скоростта е означавало бърза загуба на скорост на апарата в опасна близост до повърхността на земния спътник.

Целият експеримент, продължава Борисов, се проведе в зона на стабилна радиовръзка, специалистите на Роскосмос са знаели "всичко за позицията на кораба".

"Въпреки това в 14:57 ч. комуникацията с апарата прекъсва. Опитите за възстановяване на връзката бяха неуспешни. Предварителните балистични изчисления показаха, че поради ненормалната работа на коригиращата система за задвижване, апаратът е преминал към отворена лунна орбита и всъщност се е разбил в повърхността на Луната", добавя шефът на държавната корпорация.

Конкретните причини за по-продължителната работа на двигателя са неясни. Това често се случва поради софтуерни грешки, въпреки че някои физически неизправности все още не могат да бъдат изключени. Накрая ситуацията ще трябва да бъде изяснена от комисията по разследването на инцидента.

"В никакъв случай не трябва да се прекъсва лунната програма. Това би било най-лошото решение. Мисля, че негативният опит от прекъсването на лунната програма за почти 50 години е основната причина за неуспехите. Ние всъщност трябва да овладеем всички технологии по нов начин. Разбира се, на ново технологично ниво, но никой никога не дава 100% гаранция за такива [нови] мисии. Мога да дам примери, че през последните четири години израелските, емиратските, индийските мисии претърпяха подобни неуспехи при кацането на Луната", заявява Борисов.

В същото време Борисов отбелязва, че полетът е дал на Русия безценен опит. Той също така заявява, че страната определено трябва да участва в лунната надпревара. Предвид съдбата на "Луна-25" - нагледна демонстрация на проблемите, които носи неучастието в лунната програма. Пълното интервю на Юрий Борисов по този въпрос можете да видите тук.

Източници:

Российские математики рассчитали точное место и время падения «Луны-25», naked-science.ru

«Роскосмос» объяснил, почему погибла «Луна-25»

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !