Руският андроид Фьодор се научи да стреля с две ръце (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 16 април 2017 в 12:40 12331 0

Снимка: Дмитрий Рогозин през TWITTER

Руският хуманоиден робот Фьодор се научи да стреля с две ръце, съобщава агенция Интерфакс. Макар съобщението да идва точно в момент, в който дипломатическите отношения между Русия и САЩ да са обтегнати, от Москва твърдят, че предназначението на робота остава както е предвидено, а именно да бъде космически пилот.

Новина беше съобщена от руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в неговия Twitter профил. Роботът в момента се обучава за подобряване на фината моторика и алгоритмите за взимане на решения, съобщи още Рогозин.

Обучението по стрелба той коментира така: "Боевата робототехника - ключ към създаването на интелектуална машина. Това се касае и за авиацията и космоса. Тренировките по стрелба - това е способ за обучение на машината да си поставя приоритети, мигновено, и да взима решения. Ние не създаваме терминатор, а изкуствен интелект, който ще има огромно приложно значение в най-различни сфери".

Източник: Youtube профил на Дмитрий Рогозин

Фьодор (на английски FEDOR — Final Experimental Demonstration Object Research или Финален експериментален демонстрационен обект на изследване) се разработва под контрола на Фонда за перспективни изследвания. В края на март главният конструктор на "Роскосмос" Евгений Микрин съобщи, че първият пилот на новия руски космически кораб "Федерация" по време на летните изпитания през 2021 г. ще бъде робота Фьодор, а две години по-късно ще бъде извършен и полет с пилот.

При полета си през 2021 г. Фьодор ще излети до Международната космическа станция, където по план на руското правителство ще продължи да извършва научна дейност. В момента роботът може самостоятелно да избира най-подходящото решение на поставена задача, но при желание командващият го може да поеме неговото управление, коментира Рогозин. 

Източник: Youtube профил на Дмитрий Рогозин

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !