Кои са 10-те най-умни държави в света в областта на науката

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 декември 2015 в 12:21 27885 1

Кредит SMBCollege

Ако искаме да решим най-големите проблеми на нашето време, ние е нуждаем от повече учени.

Научен екип на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) наскоро пусна доклад за "развитието на науката, технологиите и индустрията 2015" (2015 Science, Technology and Industry Scoreboard report), който включва данни до 2012 година за 40 от най-развитите страни в света. Данните са обобщени и представени от портала Tech Insider.

Класацията се базира на процента от населението, който се занимава с наука, технологии, инженерство, математика или STEM на глава от населението.

България липсва в този списък, защото статистиката се води само сред първите 40 държави с най-висок процент обучаващи се в специалности в инженерни и природни науки и математика. В момента едва 0,4% от студентите в България се обучават в такива специалности, според "Капитал".

Ето кои са 10-те от най-умните страни в света:

10. Португалия  (25% STEM)

Учениците слушат учител в час по аеронавтиката в Instituto do Emprego e Formacao Profissional в Сетубал, Португалия.

В Португалия 25% от учениците се дипломират със степен на STEM. Тя има най-висок процент притежатели на докторска степен - 72% - от работещите в областта на образованието за всички 40 изследвани страни.

9. Австрия (25% STEM)

Студентът Michael Leichtfried от екип, работещ в областта на виртуалната реалност в Техническия университет във Виена, пуска квадрокоптер на карта маркирана с компютърно четими символи.

Австрия (25%) е на второ място с най-голям брой в трудоспособна възраст докторанти, с 6.7 (жени) и 9.1 (мъже) притежатели на докторска степен на 1000 души.


8. Мексико (25% STEM)

Мексикански студенти по медицина практикуват реанимация върху пълномащабен роботизиран човек по време на урок в Автономния университет в Мексико Сити.

Мексико се изкачи от 24% през 2002 г. на 25% през 2012 г., въпреки премахването от правителството на данъчните облекчения за бизнес инвестиции в научноизследователска и развойна дейност.


7. Естония (26% STEM)

Учителката Кристи Ран помага на ученици първокласници по време на урок в училище в Талин, Естония.

Естония (26%) е с най-висок процент на завършилите жени (STEM), 41% през 2012 година.

6. Гърция (26% STEM)

Любителски астрономи и студенти използват телескоп, за да гледат частичното слънчево затъмнение в Атина.

Гърция разходва само 0.08% от своя БВП за научни изследвания през 2013 г., който е един от най-ниските сред развитите страни - и това може да обясни защо процентът STEM спада от 28% през 2002 г. на 26% през 2012 година.

5. Франция (27% STEM)

Член на екип по проекта Rhoban проверява функциите на хуманоиден робот в LaBRI семинара в Talence, Югозападна Франция.

Във Франция (27%), повечето изследователи са наети от индустрията, а не правителството или университетите.

4. Финландия (28% STEM)

Студентите посещават часове по ядрена енергетика в Университета Аалто.

Финландия (28%) публикува повече изследвания за медицина, отколкото във всяка друга област.

3. Швеция (28% STEM)

Кампусът на университета в Стокхолм в Швеция.

Швеция (28%) следва веднага Норвегия за най-често използване на компютър по време на работа. Над три четвърти от работниците използват компютри в работата си.

2. Германия (31% STEM)

Германският канцлер Ангела Меркел (вдясно) и министърът на образованието и изследвания Анете Шаван (втората отляво), наблюдават изследванията на лаборанти по време на посещение в Центъра по молекулярна медицина Max-Delbrueck в Берлин.


Германия (31%) е на трето място по средно годишно завършили STEM около 10 000, с което е точно зад САЩ и Китай (въпреки че тези страни имат много повече население).

1. Южна Корея (32% STEM)

Студент на конкурс за хакери, организиран от Министерството на отбраната и Националната разузнавателна служба в Корейската Военна академия в Сеул.

Южна Корея (32%) има най-големия спад от 39% през 2002 г. сред 10-те страни с най-висок показател STEM, но въпреки това страната запазва позицията си начело в списъка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Като цяло, и 40-те най-образовани в областта на науката страни в света имат спад от 23% STEM през 2002 г. на 22%  десет години по-късно. САЩ са на дъното на списъка на 39-то място, с 16% STEM през 2002 г. и 2012 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2015 в 18:51

Всеизвеатно е ,че най-умнибса в Израел а държават не фигурира тук.
Съответно е лъжа.