Синьо небе и воден лед на Плутон

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 октомври 2015 в 05:08 4643 0

Кредит NASA/JHUAPL/SwRI

"Сензационната" пресконференция на НАСА за Плутон, която няколко английски таблоида ни подведоха чакаме, не се състоя, но американската космическа агенция показа снимка на далечната планета с изключително красив син ореол.

Плутон има синьо небе, както Земята, което се вижда като слой мъгла на снимка, публикувана на сайта на НАСА.

"Кой би очаквал синьо небе в пояса на Кайпер? Това е великолепно ", каза Алън Стърн (Alan Stern), главен изследовател на мисията New Horizons от Southwest Research Institute (SwRI), Боулдър, Колорадо.

"Този поразителен син оттенък може да ни разкаже за размера и състава на частиците на атмосферата" - коментира Карли Хаует (Carly Howett), член на същия научен екип от SwRI.

Синият цвят се получава в следствие на разсейването на слънчевата светлина в сблъсъка й с много малки частици в атмосферата. На Земята този ефект се получава благодарение на азотните молекули. На Плутон тези отразяващи частици изглежда са по-големи, но все пак сравнително малки.

Изображението на синята атмосферна мъгла е получено чрез комбиниране на три спектрални снимки, направени с помощта на инструментите за визуализация Ralph/Multispectral Visible Imaging Camera на борда на New Horizons.

Райони с воден лед на повърхността

Второто важно съобщение на НАСА е, че New Horizons е открил множество малки, ясно очертани райони с воден лед на Плутон. Откритието е направено в хода на картографирането повърхността планета с помощта на системите на визуализация Ralph/Multispectral Visible Imaging Camera и Linear Etalon Imaging Spectral Array (LEISA) .

Джейсън Кук (Jason Cook), член на научния екип на SwRI отбелязва, че в голяма част от повърхността на планетата водния лед е маскиран от други, по-летливи ледове. "Защо водата се появява точно там, а не на други места, е предизвикателство, което предстои да разберем".

Любопитен факт за откриването е, че областите, които показват най-очевидните спектрални подписи на воден лед, съответстват на области, които са яркочервено оцветени в наскоро показаните от НАСА цветни изображения. "Изненадана съм, че водният лед е толкова червен. Ние все още не разбираме връзката между водния лед и червеникаво оцветените частици на повърхността на Плутон" - споделя Силвия Протопапа (Силвия Protopapa), член на научен екип от Университета на Мериленд.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !