Слънчевият вятър е изчезвал на Марс

Ваня Милева Последна промяна на 14 декември 2023 в 00:00 5448 0

Тъй като плътността на слънчевия вятър спадна 100 пъти, това довежда до намаляване на налягането и магнитосферата и йоносферата на Марс се разширяват с хиляди километри повече от три пъти над типичния размер - и драстично се промениха по своя характер.

Кредит NASA

Тъй като плътността на слънчевия вятър спадна 100 пъти, това довежда до намаляване на налягането и магнитосферата и йоносферата на Марс се разширяват с хиляди километри повече от три пъти над типичния размер - и драстично се промениха по своя характер.

Космическата сонда MAVEN регистрира за първи път изчезването на потоци от частици от Слънцето – слънчевия вятър – на Марс. Благодарение на това марсианската атмосфера и магнитосфера се разширяват с хиляди километри и данните, събрани от MAVEN, ще помогнат за по-доброто разбиране на космическото време на Марс, съобщава НАСА.

През декември 2022 г. мисията на НАСА MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) наблюдава драматичното и неочаквано "изчезване" на поток от заредени частици, постоянно излъчващ се от Слънцето, известен като слънчев вятър. Това бе причинено от специален тип слънчево събитие, което бе толкова силно, че създава празнота след себе си, когато отмина и продължи пътя си през Слънчевата система.

Заради това събитие измерванията на MAVEN на Марс показаха, че броят на частиците, съставляващи слънчевия вятър, е намалял значително. Без натиска на слънчевия вятър атмосферата и магнитосферата на Марс се разширяват с хиляди километри. MAVEN е единственият апарат, който в момента е на Марс, което може едновременно да наблюдава както активността на Слънцето, така и реакцията на марсианската атмосфера на тези слънчеви влияния.

Илюстрация, представяща MAVEN над Марс. NASA

Как слънчевият вятър духа на Марс?

Условията на Марс днес до голяма степен зависят от космическото време, включително от постоянния слънчев вятър, който представлява поток от заредени частици, изхвърлени от слънчевата корона. За разлика от Земята, Марс не е защитен от този вятър от силна магнитосферата, така че слънчевите частици могат да повлияят на повърхността му и дори да допринесат за "бягството" на газовете от тънката марсианска атмосфера. А сега сондата MAVEN помогна да се установи, че на Марс има дни, когато слънчевият вятър "отслабва".

Защо изчезна вятърът?

Както се вижда от анализа на архивните данни на инструмента SWIA, който на борда на MAVEN анализира йоните в слънчевия вятър, на 26 декември миналата година плътността на слънчевите частици близо до Марс е намаляла сто пъти. Поради това натискът върху марсианската магнитосфера и йоносфера, горната част на атмосферата, е бил намален, поради което те са нараснали до три пъти от нормалния си размер.

Благодарение на факта, че MAVEN може едновременно да наблюдава както активността на Слънцето, така и реакцията на марсианската атмосфера към него, учените за първи път стават свидетели защо потокът от заредени частици изчезва. Оказа се, че това се е случило поради рядко взаимодействие на вълните на слънчевия вятър. Бързо движещата се вълна настига по-бавната, което ги акара да се слеят заедно, оставяйки след себе си област, почти лишена от слънчеви частици, която заобикаля Марс. Два дни по-късно потокът на слънчевия вятър се възобновява и марсианската магнитосфера и йоносфера се връща към нормалното.

На Земята слънчевият вятър причинява полярни сияния и дори прекъсвания на радиокомуникациите. И сега се знае, че слънчевият вятър на Земята има своите предпочитания - той по-често това е Северният полюс на нашата планета.

Източник: NASA’s MAVEN Observes the Disappearing Solar Wind, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !