След 2 години Русия ще се оттегли от Международната космическа станция

Ваня Милева Последна промяна на 26 юли 2022 в 19:28 4850 0

Руските космонавти Денис Матвеев, Олег Артемиев и Сергей Корсаков държат флаг на самопровъзгласилата се Луганска народна република на Международната космическа станция. Кредит: Роскосмос/Телеграм

Русия ще се оттегли от Международната космическа станция (МКС) след 2024 г. и ще построи дотогава своя собствена станция.

Новият ръководител на Роскосмос Юрий Борисов заяви това по време на среща с руския президент Владимир Путин.

По неговите думи Русия ще изпълнява всички задължения към партньорите си, но решението за напускане на станцията след 2024 г. вече е взето.

"Мисля, че дотогава ще започнем да формираме руската орбитална станция. Вярвам, че бъдещето на руската пилотирана космонавтика трябва да се основава преди всичко на балансирана и систематична научна програма, така че всеки полет да ни обогатява със знания в областта на космоса", допълва Борисов.

МКС е съвместен проект, включващ пет космически агенции - е в орбита около Земята от 1998 г. и е използвана за провеждане на хиляди научни експерименти. Оттогава САЩ и Русия, заедно с другите си партньори, успешно работят заедно в МКС.

Но отношенията се влошават, след като Русия нахлу в Украйна, а Русия преди това заплаши да напусне проекта заради западните санкции срещу нея.

Рогозин показва на Путин макет. Снимка: Wikimedia Commons

Прекратяването на експлоатацията на МКС се обсъжда от 2020 г. насам

През ноември 2020 г. Ракетно-космическата корпорация (РКК "Енергия"), оператор на руския сегмент на МКС, заяви, че някои елементи на станцията са повредени и не могат да бъдат заменени с нови. Те отбелязват също, че след 2025 г. ще започне лавина от повреди в системите на МКС, което ще направи по-нататъшната поддръжка на станцията твърде скъпа. Като алтернатива е предложена руска орбитална служебна станция (РОСС), която, наред с други неща, предвижда безпилотен режим на работа.

Година по-късно Борисов, който по това време е отговарял за насоките на космическите изследвания в правителството, съобщи, че Русия ще се оттегли от проекта през 2025 г. Той заяви, че решението е било взето на среща с президента на 12 април 2021 г. В същото време пресслужбата на Роскосмос отбелязва, че модулите на МКС са достигнали края на жизнения си цикъл, а Международната космическа станция ще работи до 2024 г.

Но от НАСА имат желание да удължат експлоатацията на станцията с още шест години със съгласието на всички партньори.

Не е ясно какво означава решението на Роскосмос за бъдещето на МКС, коментира високопоставен служител на НАСА пред Ройтерс, подчертавайки, че американската агенция не е била официално информирана за плановете на Русия.

Последици от оттеглянето на Русия от проекта за космонавтите

"От известно време руснаците се заканват да се оттеглят, но не е ясно доколко са сериозни", коментира научният кореспондент на BBC News.

"Вярвам, че всяко подобно решение се взема, като се вземат предвид всички аспекти на живота", подчертава пилотът-космонавт Андрей Борисенко в разговор с Lenta.ru. "80 процента е износването на руския сегмент на Международната космическа станция към 2021 г."

Естествено, руските елементи на МКС остаряват, но мнението на инженерите е, че модулите могат да вършат работа до 2030 г.

Според Борисенко руските космонавти ще престанат да бъдат доставяни на борда на МКС с напредването на вътрешната програма и ще работят по друга програма. "Предписано ни е създаването на собствена национална орбитална станция", добавя той.

Няма съмнение, че ако Русия напусне, това ще създаде проблеми. Станцията е проектирана по начин, който прави партньорите зависими един от друг. Американската страна на МКС осигурява енергията; руската страна осигурява задвижването и предпазва платформата от падане на Земята.

Ако тази възможност за придвижване бъде преустановена, САЩ и другите им партньори - Европа, Япония и Канада - ще трябва да разработят други средства за периодично издигане на станцията по-високо в небето. Това е нещо, което американските роботизирани товарни кораби биха могли да направят.

Сътрудничеството в МКС между Русия и САЩ изглеждаше сравнително незасегнато от войната в Украйна, като по-рано този месец двете страни подписаха споразумение, което позволява на руските космонавти да пътуват до станцията с американски космически кораби и обратно.

Споразумението ще "насърчи развитието на сътрудничеството в рамките на програмата за МКС", се посочва в изявление на Роскосмос.

Оказва се, че и в космоса Русия е непредвидим партньор.

На въпросната среща с Путин Борисов е показал скица на РОСС. За първия етап от изграждането на руската станция е планиран екипаж от двама души, а разработчик на станцията е РКК "Енергия".

Източници: 

Russia to pull out of International Space Station
Ben Tobias, BBC News

«Роскосмос» объявил о выходе из проекта МКС, Lenta.ru

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !