Снимка на НАСА на разрушена "летяща чиния" - истинската история е още по-невероятна

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 ноември 2018 в 13:49 8025 0

Кредит USAF 388th Range Sqd., Genesis Mission, NASA

Една от последните публикации на НАСА в сайта Astronomy Picture of the Day е емблематично напомняне за злополуките в нашата история на космически полети, разказва ScienceAlert.

"Летяща чиния от космоса се разби в пустинята в Юта, след като бе проследена от радар и последвана от хеликоптери", пише в описанието на снимката, макар че в случая не става въпрос за посещение на извънземни.

Разбитата чиния, погребана наполовина в пустинния пясък, всъщност бе завърналата се капсула на космическия кораб Genesis. И не трябваше да кацне толкова брутално.

Стартирала на 8 август 2001 г. мисията Genesis бе амбициозно начинание на НАСА да изпрати космически кораб в слънчевия вятър на нащата звезда - Слънцето, да събере проби и да ги върне на Земята.

Събирайки данни за състава на заредените частици, които се отделя от короната на Слънцето, изследователите се надяваха точно да определят състава на звездата и да научат повече за елементите, останали от формирането на планетите на Слънчевата система.

За да ни донесат проби от слънчевия вятър, космическият кораб Genesis бе снабден с капсула за връщане на пробите от слънчевия вятър, събрани докато корабът прекарва две години в орбита над точката на Лагранж 1 - едно от местата в пространството, където гравитацията от Земята и Слънцето се балансират.

Апаратът улавяше частици от слънчевия вятър разгъвайки серия колекторни решетки, всяка от които бе заредена с материали с висока чистота като алуминий, сапфир, силиций и дори злато.

Концепция на художник на космическия кораб със сгънати маси (NASA / JPL-Caltech)

"Материалите, които използвахме в колекторните решетки на Genesis, трябваше да бъдат физически достатъчно здрави, за да не се чупят, да запазят пробите от нагряване от Слънцето по време на събирането и да бъдат достатъчно чисти, за да можем да анализираме елементите на слънчевия вятър след завръщането им на Земята", обясни на 3 септември 2004 г. Ейми Юревич (Amy Jurewicz), член на научния проект. 

Пет дни по-късно капсулата с пробите и нейните скъпи колектори се разби в земята на Юта със скорост от 310 км/ч.

(USAF 388th Range Sqd., Genesis Mission, NASA)

Това, което трябваше да се случи, бе нещо съвсем различно - 127 секунди след повторното навлизане в атмосферата трябваше да се разтвори подготвителен парашут за забавяне и стабилизиране на спускането.

След това трябваше да се надуе основният парашут като капсулата да се спусне леко на тестовия полигон в Юта.

На снимката на катастрофата може да се видят хеликоптери, които летяха наблизо, готови да хванат капсулата във въздуха и да я превозят директно в чиста камера, за да избегнат замърсяването на пробите.

Нито един от тези парашути не се отвори.

След задълбочено разследване грешката бе проследена до набор от миниатюрни сензори - инсталирани наобратно.

Тези малки устройства трябваше да открият нарастващото ускорение, когато капсулата падаше към Земята и да задействат разгръщането на парашутите.

Както можете да си представите, катастрофата доведе до сериозни щети, разрушаване на няколко от колекторите и замърсяване на ценния товар вътре.

След като капсулата с пробите бе извадена от спускаемия модул, потънал в пясъците, екипът по проекта извади всичко, което все още можеше да бъде възстановено и проучено.

Членът на екипа на Genesis, Карън Макнамара (Karen McNamara), инспектира щетите върху капсулата (НАСА)

За щастие, мисията Genesis не бе напълно провалена, дори и след толкова драматично пристигане на капсулата с пробите. Някои от здравите колектори оцеляха и изследователите успяха да почистят повърхностите, без да нарушават вградения в тях слънчев материал.

В рамките на три години бяха публикувани редица публикации по данни от мисията Genesis. Благодарение на дръзката мисия научихме безпрецедентни подробности за състава на Слънцето и различията в състава между нашата звезда и вътрешните планети на Слънчевата система.

"Слънцето съдържа повече от 99% от материалите в нашата Слънчева система, така че е добра идея да го опознаем по-добре", коментира през 2011 г. главният изследовател на Genesis Дон Бърнет (Don Burnett) от Калифорнийския технологичен институт

"Макар че се оказа по-сложна задача от очакваното, отговорихме на някои важни въпроси и както при всички успешни мисии, се появиха още повече въпроси".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !