SpaceX е готова да изстреля най-голямата ракета в света на 17 април (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 16 април 2023 в 18:50 3158 0

Кредит SpaceX

Космическият кораб на SpaceX Starship на своята стартова площадка близо до Браунсвил, Тексас

Американската Федерална авиационна администрация одобри в петък лиценз, за да изпробва най-мощната си ракетна система, заявявайки, че отговаря на всички изисквания за безопасност и опазване на околната среда.

След обявяването на лиценза за изстрелване от FAA в петък, SpaceX незабавно туитна, че насрочва за понеделник сутринта тестовия полет като прозорецът за изстрелване от два часа и половина се отваря в 7 сутринта CDT (15:00 българско време).

Разположен на върха на огромната ракета Super Heavy с обща височина от 120 м, Starship е най-голямата и най-мощна ракетна система в света. За първи път бе представен през 2019 г.

След като започне да работи, той ще се използва за извеждане на сателити в орбита - и според заявленията на основателя на SpaceX Мъск в крайна сметка ще превозва астронавти до Луната и дори до Марс.

Илън Мъск заявява, че всяко изстрелване тази седмица има само 50% шанс за успех, но смята, че има 80% шанс за достигане на орбита до края на годината.

Бустерът Super Heavy, който има 33 ракетни двигателя, направи стационарен тест за изстрелване през февруари и генерира достатъчно мощност, за да достигне орбита.

Какво ще стане на първия орбитален тест?

Групата от 33 двигателя Raptor, работещи с метан, всеки от които генерира около 220 тона тяга, ще издигне ракетата от площадката за нейния встъпителен тестов полет. Бустерът Super Heavy ще запали двигателите си за 2 минути и 49 секунди, след което ще се отдели горната степен на сиситемата Starship. Бустерът ще запали отново двигателите си за поредица от маневри, за да се опита контролирано кацане на около 30 километра от бреговете на Тексас.

Шест двигателя Raptor са монтирани към горната степен. Тези двигатели ще ускорят Starship до близка до орбитална скорост и горната степен - корабът, който ще превозва екипаж от астронавти в бъдеще - ще обиколи света по инерция, преди да върне обратно през атмосферата над Тихия океан, като в крайна сметка падне на север от Хавай около 90 минути след излитане. Служител на FAA заявява, че Starship може да достигне максимална надморска височина от 235 километра, под височината на Международната космическа станция, и няма да достигне скоростта, необходима за навлизане в стабилна орбита.

В дебютния тестов полет няма да се правят опити за вертикално кацане на Starship или улавяне на бустера Super Heavy и на борда няма да има сателити или хора.

Кога ще се случи със сигурност стартът?

Очевидно няма гаранции при космическите изстрелвания, като се има предвид потенциалът за технически проблеми или забавяне заради лошо време, но SpaceX насрочва старта си за понеделник.

Ако не, съобщение, публикувано от FAA, предлага вторник и сряда като резервни дати .

След като времето е ключов фактор, сайтът на SpaceX съобщава, че прозорецът за изстрелване ще продължи два часа и половина.

Самото изграждане и стартиране ще се предава на живо на сайта на компанията.

Ако, както прогнозира Мъск, тестът тази седмица не върви по план, ще има още по-късно тази година.

Лицензът, издаден от американския регулатор на полетите, е валиден пет години, като до този момент НАСА се надява да е използвала Starship за транспортиране на астронавти до лунната повърхност за първи път от повече от 50 години чрез своята програма Artemis.

Илън Мъск не е сигурен, че първото орбитално тестово изстрелване на Starship ще бъде успешно, но заявява, че „вълнението е гарантирано“.

"С тест като този успехът се измерва с това колко можем да научим, което ще информира и ще подобри вероятността за успех в бъдеще, тъй като SpaceX бързо напредва в развитието на Starship" заявяват от компанията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !