SpaceX изстреля успешно спътник, но първата степен се разби (видео)

SpaceX не успя да приземи ракетата си на плаваща платформа

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 март 2016 в 08:00 6550 5

SpaceX успешно изстреля на орбита телекомуникационен спътник, но не успя, както се очакваше, да приземи първата степен на ракетата си носител Falcon 9 на платформа в океана.

Ракетата стартира от Кейп Канаверал, Флорида в 18:36 (01:36 българско време) със сателита SES-9, построена от Boeing за базираната в Люксембург компанията SES.

Сателитът успешно достигна своята геостационарна орбита на 40 000 км над Земята, около 100 пъти по-висока от тази на Международната космическа станция. От тази висока орбита спътникът ще осигурява телевизионни и интернет канали за Югоизточна Азия.

След стартирането, SpaceX се опита да приземи първата степен от своята ракета на плаваща платформа в Атлантическия океан на около 600 км край бреговете на Флорида.

Платформата или дронът-кораб (droneship), както го наричат, е белязан със знака на компанията SpaceX и думите: "разбира се, аз още те обичам".

Преди старта от SpaceX нямали големи надежди за запазване на първата степен. Заради изстрелването на спътник на толкова висока орбита, ракетата трябваше да бъде с по-голяма скорост и с повече гориво, тоест - по-тежка. 

Видео кадрите показаха ярка светлина приближаваща платформата в горния ляв ъгъл, а после излъчването на живо прекъсва.
 

"Ракетата се приземи твърдо върхуплатформата. Не очаквам това да сработи," пише Илон Мъск в Twitter. "Но следващият полет има добри шансове".

По-рано през декември, компанията успя да направи успешно вертикално кацане на първата степен на площадката за излитане, но предишните три кацането на плаваща платформа се провалиха. SpaceX разработва технологията за запазване на първата степен на ракетата за повторна употреба за следващи изстрелвания с цел да се намалят разходите за космически мисии.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2016 в 17:23


Американците са назад от руснаците с 25 - 30 години по двигателите, поради което сигурно никога няма да ги настигнат - икономическия им модел е такъв. Възможно е никога да не успеят изобщо да правят съвременни двигатели - загубили са технологиите.
Такива откази показват, че имат проблем не с отработването, а направо с идеологията на кацането. Нормалните космически програми, каквато някога беше американската, и остава руската, са зарязали тая идея преди десетилетия, и съвсем не от глупост.

06.03 2016 в 12:07

И какво точно са се осрали, тази технология все още се разработва и това са по-скоро експериментални полети за тях....
Иначе не знам кое е бонус дали това, че са изтреляли спътник (т.е. наред с експерименталния полет взимат и комерсиална поръчка) или пък кацането на първата степен...

В крайна сметка рано или късно ще отработят технологията, да не говорим, че не са единствената комапания (американска) работещи по подобна идея, та както казах рано или късно ще отработят технологията (всяко начало е трудно) и ще са на светлинни години напред спрямо руснаците, не че сега не са. Единствената причина до сега да се възползват от руски двигатели е това, че са евтини, а не защото не могат да създадат подобен продукт, както се вижда без проблем доставят товари в Космоса.

06.03 2016 в 02:34


В това, че ако връщащата се степен не оцелява, тая ракета освен безсмислена, е и много по-скъпа от обикновенната. Освен че е по-слаба.

05.03 2016 в 22:56

И в какво са се осрали? Спътника си е на мястото. Парите са прибрани. Експерименталното кацане е само опция - бонус един вид.

05.03 2016 в 21:51

Пак са осраха американците.Колко пъти ще настъпват една и съща мотика?