SpaceX потвърди, че централният ускорител е загубен

Това не омаловажава успеха на мисията

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 февруари 2018 в 11:01 15457 1

Ракетата Falcon Heavy не само успешно излетя, но и приземи перфектно синхронизирано два от ускорителите на първата си степен на стартовата площадка. Но сега се изясни и съдбата на централния ускорител, който трябваше да кацне на плаваща платформа в океана - оказа се, че е загубен, съобщи Еngadget.

На видеото видяхме успешното приземяване само на другите два ускорителя. Видеоемисията от кацането на централното ядро е изрязана и нищо официално не бе оповестено досега. Аудио от непубликувани видеокадри в YouTube изглежда потвърждават загубата на централния ускорител; "загубихме централния ускорител" може ясно да се чуе на записа. Без никакво контекст, обаче, че е трудно да се знае със сигурност, ако става дума за комуникация или за самата ракета.

Илън Мъск заяви на конферентен разговор с репортери, че стартът "изглежда премина, както не бих могъл и да се надявам, с изключение на централния ускорител. Централният ускорител очевидно не кацна на плаващата платформа" и добави, че ще разгледат отново проблема. Мъск обесни, че ускорителят е изчерпал горивото си, което е нужно, за да се забави толкова, колкото е необходимо за приземяването. Поради това ускорителят очевидно е паднал във водата със скорост близо 500 км/ч на около 100 метра от платформата. "Това бе достатъчно да се отделят два от двигателите и да се засипе палубата с осколки", обясни Мъск. 

Това не трябва да омаловажи грандиозното постижение на SpaceX. Целта на тази демонстрация бе да се докаже, че Falcon Heavy е готова за полет. Мекото кацане на първите степени винаги е било второстепенна цел и не е за пренебрегване факта, че компанията може да приземи два от три ускорителя наведнъж. SpaceX вероятно ще се поучат от този неуспех и ще бъдат по-добре подготвени за приземяванетои на трите ядра следващия път, което вероятно ще бъде след три до четири месеца.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

07.02 2018 в 19:20

И там някой точи нафта от служебната кола...