SpaceX забавя пускането на израелски сателит, премина втори статичен огневи тест (обновена)

Изстрелването на ракетата Falcon 9 със сателит Amos-17

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 август 2019 в 00:00 7140 0

Кредит SpaceX

Обновяване 4 август 7:30:

След отлагането на планирания в полунощ старт на Falcon 9 тази сутрин в 6:30 часа българско време двигателите Merlin на ракетата бяха запалени като SpaceX проведе втори огневи тест преди изстрелването на спътника AMOS-17.

Компанията съобщи в туитър половин час по-късно резултатите от теста:

Статичният огневи тест на Falcon 9 завърши успешно - екипът работи за изстрелване на AMOS-17 от площадка 40 във Флорида за 6 август, в очакване на наличност на стартов прозорец.

Първи огневи тест в сряда на ракетата Falcon 9 на SpaceX . Снимка: Spaceflight Now

2 август 

Компанията на Илън Мъск SpaceX работи на всички фронтове, от комерсиални сателити, които носят добри пари до смелите мечти за многопланетна колонизация.

Сега SpaceX забави третото и последно изстрелване на Falcon 9 B1047.2 поради проблеми с двигателите Merlin 1D. Компанията е решила да извърши безпрецедентен втори статичен огневи тест преди да продължи напред със старта на комуникационния спътник AMOS-17 на Spacecom, съобщава Spaceflight Now

Инженерите замениха клапан на ракетата след предишния статичен огневи тест в сряда вечерта, а SpaceX избра да повтори теста, преди да пристъпи към изстрелването на комуникационния спътник Amos 17, чийто старт ще се забави от събота до не по-рано от понеделник.

Ако приемем, че проблемите, наблюдавани след първия статичен огневи тест на 31 юли, са коригирани след тест №2, SpaceX ще потвърди новата дата на старта на AMOS-17 на Falcon 9. Засега тестът нев е извършен, възможно е това да стане в събота.

Според производителя на полезния товар Boeing, AMOS-17 е планирано да бъде изстрелян не по-рано от понеделник, 5 август. В туитър SpaceX не посочва нищо драматично, като потвърждава, че все още планира старта както бе насрочен предварително.

Стартът по план трябваше да се състои на четвърти август, в 01:51 българско време. Изстрелването ще се извърши от стартовия комплекс 40 на Кейп Канаверал, Флорида. Ракетата носител ще изведе апарата Amos-17 на геостационарна орбита около Земята. Спътникът ще осигури телекомуникационен достъп в Близкия Изток, Африка и Европа.

Сателитът Amos-17 е построен от Boeing за израелския оператор Space Communication. Той е с начална маса от около 6 500 килограма. Изстрелването ще се извърши безплатно като компенсация за загубата на Amos-6, което стана в резултат на експлозията на ракетата Falcon 9.

Инцидентът се е случи на 1 септември 2016 г. на Кейп Канаверал. Както установиха експертите по-късно, причината е била дупка в системата за захранване с хелий. Експлозията доведе до пълното унищожаване на ракетата.

Първата степен на ракетата е летяла вече два пъти - през юли и ноември 2018 г., но няма да бъде рециклирана повече и  вероятно ще падне в океана.

Компанията за космически полети на Илън Мъск осигурява най-надеждните и търсени ракети за извеждане на полезен товар в космоса. Цената на старта е около 60 милиона долара.

Ще актуализираме тази публикация, когато е наличен стрийм на живо.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !