Суперлуна и лунно затъмнение в неделя, 27 септември (видео и аудио)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 септември 2015 в 14:43 25738 0

Кредит egy-weather.com

Късно през нощта на 27 срещу 28 септември 2015 г. голяма част от жителите на Земята ще могат да наблюдават едно рядко явление - лунно затъмнение. За първи път от 30 години насам, това събитие ще съвпадне с друго, не толкова рядко, но доста красиво явление - Суперлуна или много ярка и по-голяма от обичайното Луна

Две в едно - Суперлуна и лунно затъмнение

Причината за това е, че орбитата на Луната не е идеален кръг, Луната понякога е по-близо до Земята. Когато Луната е възможно най-далече от Земята, наричаме това положение апогей, а обратното - перигея. На 27 септември ще имаме пълна луна в перигей и най-близкото пълнолуние до есенното равноденствие, наричана още и "Жътварска Луна" (Harvest Moon).

По време на лунния перигей, Луната изглежда по-голяма и по-ярка в небето, което е и причината пълнолунието, съвпадащо с перигея да се нарича "Суперлуна". По тази логика, когато пълнолунието съвпада с най-отдалечената позиция на Луната от Земята, имаме "Минилуна". Тази голяма луна ще бъде най-добрият фон, на който ще се види земната сянка да се плъзга по Луната, засенчвайки светлината й.

Който пропусне това събитие, ще трябва да чака за повторението му до 2033 година.

Ето с колко по-голяма ще изглежда Луната (около 14%), тя ще бъде и 30% по-ярка:

Но с невъоръжено око едва ли ще може да се забележи увеличения размер. Понякога имаме илюзия за Суперлуна - поради особеностите на човешкото възприятие или мислене (точната причина все още не е ясно установена) Луната ниско над хоризонта се изглежда много по-голяма, отколкото в зенита си.

Червена, кървава Луна

Друга особеност ще бъде червеникавият цвят на Луната. По време на затъмнение, дори и пълно, Луната не изчезва напълно, а само става тъмночервена. Обяснението за "Кървата Луна" е просто: дори във фазата на пълно лунно затъмнение Луната продължава да бъде осветена. Слънчевите лъчи, преминаващи по допирателната към повърхността на Земята, се разсейват от атмосферата й и поради това разсейване частично достигат до Луната. Тъй като земната атмосфера е по-прозрачна за лъчите от червено-оранжевата част на спектъра, именно тези лъчи са достигат повърхността на Луната по време при затъмнение, което обяснява цвета на лунния диск. По този цвят учени определят химическия състав на горните слоеве на атмосферата на нашата планета.

Всъщност, това е същия ефект като оранжево-червеното сияние на небето близо до хоризонта малко преди изгрев или след залез.

Затъмнението

С това лунно затъмнение ще завърши един "тетрад" - четири пълни лунни затъмнения подред. Пролетните затъмнения през 2014 и 2015 г. бяха наблюдавани в района на Тихия океан, но сега имаме късмет - първата половина на затъмнението ще се вижда в Европа.

Интересно е да се отбележи, че наблюдател от Луната, в момента на пълно лунно затъмнение ще види пълно слънчево затъмнение (затъмнение на Слънцето от Земята).

Карта показваща изгрева на пълната Луна на 28 септември 2015 – пълнолунието, което е най-близко до есенното равноденствие (т.нар. „Жътварска луна“), което освен това е и Суперлуние – близко до перигея. Слънцето е в съзвездието Дева и е скоро залязло на запад (вдясно), а пълната Луна е скоро изгряла от изток (вляво) – в съзвездието Риби. В края на същата нощ ще наблюдаваме и пълно лунно затъмнение. Схема: astronomy.bg

Изгревът на Луната на 28 септември 2015 и положенията й на небето в моментите на нейните изгреви на предните две дати. Дадени са закъсненията между тези изгреви (с по 38 минути) предвид малкия наклон на еклиптиката спрямо хоризонта привечер около датата на есенното равноденствие (около 23.5о). Направлението на видимия път на Луната е близко до това на еклиптиката. Схема: astronomy.bg

Отделете време, за да се събудите в 3 часа сутринта и да видим как Луната ще потъмнее, а след това ще стане червена като кръв. Нищо зловещо -  Лунните затъмнения са вече изчислени за векове напред, а да се изчака някакъв ужас от предварително известно събитие е ирационално, така че просто да се насладим на красивите гледки:

Характерни моменти от явлението

Начало на затъмнението от полусянката: 03:11:46
Начало на затъмнението от сянката: 04:07:12
Начало на пълната фаза: 05:11:11
Максимална фаза: 05:47:09
Край на пълната фаза: 06:23:07
Край на затъмнението от сянката: 07:27:06
Край на затъмнението от полусянката: 08:22:33
Максимална фаза на затъмнението от полусянката: 2.230

Максимална фаза на затъмнението от сянката: 1.276

Продължителност на затъмнението от полусянката: 05 часа, 10 минути и 47 секунди

Продължителност на затъмнението от сянката: 03 часа, 19 минути и 54 секунди

Продължителност на пълната фаза: 01 час, 11 минути и 55 секунди

По време на максималната фаза на затъмнението в 05:47 ч., наблюдател от София ще вижда Луната на височина 16.5о над западния хоризонт.

От България явлението ще се наблюдава до залеза на Луната в 07:28 ч. за София, т.е. до края на затъмнението от сянката. На 28 септември Слънцето ще изгрее за София в 07:20 ч.

Схема на затъмнението:

Сайтът space.com предлага и музика, подходяща за наблюдение на суперлунното затъмнение този уикенд:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !