Свръхнова блести с яркостта на три галактики

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 юли 2017 в 00:00 8918 1

Daily Galaxy

Експлозия, повече от три пъти по-ярка от 100-те милиарда звезди в нашата галактика Млечен път, заблестя след смъртта на масивна звезда преди 10 милиарда години и е една от най-отдалечените, открити някога, според астрономите.

Тази рядка суперярка свръхнова се е появила около 3,5 милиарда години след Големия взрив в период, когато скоростта на формиране на звезди в Вселената достига своя максимум, преди бавно да намалее, разказва EurekAlert!.

Суперярките свръхнови са 10 до 100 пъти по-ярки от типичните свръхнови. Астрономите все още не знаят точно какви звезди пораждат тяхната екстремна яркост или с какви физически процеси е свързана.

Свръхновата, известна като DES15E2mlf, е необичайна дори сред малкия брой суперярките свръхнови, открити досега от астрономите.

DES15E2mlf бе открита в съзвездие Феникс през ноември 2015 г. от проекта за търсене на тъмна материя "Dark Energy Survey" (DES). Възможностите за изучаване на подобни събития са толкова редки, така че когато четири метровия телескоп Blanco към обсерватория "Cerro Tolo" в Чили засича DES15E2mlf, вълнението сред астрономите бе обяснимо. Следващите наблюдения за измерване на разстоянието и за подробни спектри на свръхновата е използван спектографа Gemini Multi-Object Spectrograph на 8-метровия телескоп Gemini South.

Изследването е проведено от астрономи от Университета на Калифорния в Санта Круз, водени от Райън Фоли Райан Фоли (Ryan Foley) като част от международния екип сътрудници на DES. Изследователите съобщават резултатите си в доклад, публикуван на 21 юли в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Новите наблюдения могат да дадат сведения за природата на звездите и галактиките по време на формирането на най-големите звезди. Свръхновите са важни за еволюцията на галактиките, защото техните експлозии обогатяват междузвездния газ, от който се формират нови звезди с елементи, по-тежки от хелия (които астрономите наричат ​​"метали").

Може да не изглежда много ярка, но е на 10 милиарда светлинни години от нас, фактът, че можем да видим тази свръхнова изобщо я прави една от най-ярките наблюдавани някога. D. Gerdes / S. Jouvel

Въпреки че постоянно се откриват все по-ярки и по-мощни свръхнови, астрономите смятат, че има някаква граница за тяхната яркост, която не може да се надхвърли, защото ще е необходима невъзможно голяма звезда за тяхното образуване.

Но през последните години, астрономите откриха десетки суперярки свръхнови, наречени хипернови, които надхвърлят с много тази граница по яркост и мощност.

Учените предполагат, че тези свръхнови могат да възникнат в резултат на експлозия на звезди само няколко пъти по-големи от Слънцето, богати на въглерод и кислород и които формират след смъртта си екзотичен вид неутронни звезди - магнетари.

Откриването на DES15E2mlf направи още по-загадъчни тези събития. 

Предишните наблюдения на суперярки свръхнови показаха, че тези обекти обикновено се намират в галактики с ниска маса, в които няма почти никакви елементи по-тежки от водород и хелий, за разлика от по-масивните галактики.

Галактиката домакин на DES15E2mlf обаче има маса от около един милиард пъти по-голяма от тази на Слънцето, което я прави аналог на средните спирални галактики. Учените се надяват, че изследването на тази свръхнова ще помогне да се разбере дали DES15E2mlf е изключение от правилото или означава, че още има много неизвестни за раждането на най-ярките свръхнови във Вселената.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9026

1

Георги Бонджов

25.07 2017 в 16:34

"Суперярките свръхнови", се наричат хипернови.