Това е Бетелгейзе, една от най-големите известни звезди

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 юни 2017 в 08:25 19767 2

Този оранжев балон е най-близката ни звезда Бетелгейзе, видяна от ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), в изображение с най-високата резолюция на разположение до момента на тази огромна звезда, съобщава Рopular Мechanics.

Бетелгейзе е една от най-големите звезди, известни днес, около 1400 пъти по-голяма от Слънцето. Намира се на около 600 светлинни години в съзвездието Орион.

Този огнен червен свръхгигант обаче "прегаря" и животът му няма да продължи дълго. Звездата е само на около 8 милиона години, но е на път да се превърне в свръхнова. Когато това се случи, резултатът от експлозията ще се вижда от Земята, дори и посред бял ден.

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/E.

Новото изследване, публикувано в списание Astronomy & Astrophysics и достъпно онлайн, отваря нова област за изследване за ALMA. Преди мощният масив радиотелескопи е бил използван за изображения на галактики, комети и протопланетни дискове.  Сега за първи път ALMA е използван, за наблюдения на повърхността на звезда, а резултатите ще помогнат за по-доброто разбиране на процесите в червения свръхгигант Бетелгейзе.

"ALMA сега ни дава възможност за изображения на повърхностните особености на близките звезди, като същевременно директно се измерва температурата на тези особености", разказва д-р Иймън О'Горман (Eamon O'Gorman), ръководител на екипа, астроном от Дъблинския Институт за академични изследвания. "Ние знаем от десетилетия, че видимата повърхност на Бетелгейзе не е равномерна, но ALMA ни го показа в красив детайл, че температурата във вътрешната й атмосфера, също не е еднаква. Тези температурни колебания могат да бъдат причинени от магнитните полета, подобно на тези, които виждаме на Слънцето, нашата най-близката звезда".

Първият директен образ на една звезда, различна от Слънцето. Бетелгейзе е заснета от космическия телескоп Хъбъл с ултравиолетова светлина на 3 март 1995 година. Andrea Dupree (Harvard-Smithsonian CfA)/Ronald Gilliland (STScI)/NASA/ESA

Звездата е наблюдавана в много различни дължини на вълните, по-специално във видимия спектър, инфрачервения и ултравиолетовия спектър. С помощта на VLT (Very Large Telescope) на ESO астрономите откриват огромен облак газ почти толкова голям, колкото нашата Слънчева система. Астрономите откриват също кипящата повърхност на огромния балон на Бетелгейзе. 

Съзвездието Орион от Уранографията (звезден атлас) на Ян Хавелий, издаден през 1690 г. Бетелгейзе е звездата до лявата мишница на ловеца Орион. Звездата се намира на около 600 светлинни години от Земята и въпреки това огромно разстояние е една от най-ярките звезди на нощното небе. Всъщност, тя е осмата по яркост звезда на нощното небе.

От къде идва името Бетелгейзе

Общеприета е версията, че названието идва от изкривеното арабско يد الجوزاء‎ (Яд ал-Джауза, "ръката на Близнака", по-точно епитет, означаващ съзвездие и Близнаци, и Орион). Името Бетелгейзе (Бетелджуз) се превежда и като дом на близнаците, но това е погрешно. В арабската астрономия Орион понякога се нарича Близнаци, което не трябва да се бърка със съвременното съзвездие Близнаци. В Средните векове първата буква на арабското название (يـ‎, с две точки - "й") неправилно се е четяло като (بـ‎, с една точка - "б"), и името е транслитерирано в лат. Bedalgeuze.

Интересен е също и древният китайски вариант на названието Бетелгейзе. На китайски звучи като „шен-ксю-си”. Преводът е – „Четвъртата звезда от съзвездието на трите звезди”. Това парадоксално название се е получило, защото първоначално в китайската астрономия е имало „Съзвездие на трите звезди” – т.е. поясът на Орион, но впоследствие към него се отнасят още няколко близко разположени звезди, но названието на съзвездието остава старото.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

01.07 2017 в 01:20

Ти кво, да не смяташ да живееш още 600 години, +/- 50 милиона?
Оста и на въртене е някъде далече от нас - ние не виждаме джетовете и:)) И изобщо, нас не ни забърсва ничий джет, иначе просто нямаше да съществуваме.

15914

1

поп Дръвчо

30.06 2017 в 11:52

Ако избухне като свръхнова и полярните струи на експлозията не са насочени към нас, ще я гледаме. Ако нямаме късмет, ... твърде възможно е да не гледаме нищо повече.