Преди 100 хил. години звездата Бетелгейзе погълна своя съседка звезда (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 декември 2016 в 12:08 10600 0

Бетелгейзе. Концепция на художник.

Огромната червена звезда Бетелгейзе, която е на рамото на ловеца в съзвездието Орион, може да е погълнала неотдавна своя спътник звезда, показва ново изследване, съобщи space.com.

Изследването е публикувано в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Бетелгейзе е "червен свръхгигант", който скоро ще умре в експлозия на свръхнова. Въпреки че масата на Бетелгейзе е само 15 до 25 пъти тази на Слънцето, звездата в момента има диаметър 1,4 милиарда километра или 1000 пъти повече от нашата звезда. Ако се сложи Бетелгейзе в мястото на Слънцето, повърхността на червената звезда ще достигне орбитата на Марс и астероидния пояс.

Сега учените използвайки компютърни симулации са изяснили скоростта на въртене на звездата и са установили, че не се държи като нормален супергигант. По правило, с увеличаване на диаметъра си такива звезди забавят въртенето (както кънкьор, който разтваря ръцете си). Бетелгейзе извършва обороти около оста си 150 пъти по-бързо отколкото трябва. Външните слоеве на звездата се движат с впечатляващатс скорост от 15 км/сек.

Снимка от 20 ноември 2016 на супергигантската звезда Бетелгейзе, която се вижда като ярко оранжево петно (Montemayor)

Трудно е да се обясни това поведение на Бетелгейзе, но учените предполагат, че това е резултат от поглъщането на съседна звезда с размер на Слънцето. Някога тя се е приближила до Бетелгейзе, но е била погълната от растящия гервен гигант, придавайки с материята си и своя импулс.

Ако е това се е случило така, тогава поглъщането трябва да е било съпроводено с освобождаване на част от веществото - облак от материал в космоса, движещ се със скорост 36 000 км/ч.

Наистина, астрономите са забелязали на снимките на звездата, направени през 2012 г. обвивка от материя на приблизително същото разстоянието от Бетелгейзе, което този сценарий прогнозира. Изчисленията дават приблизителна оценка на скоростта и времето на това извърляне и къде е това вещество сега.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !