Звезда изхвърля топки плазма големи колкото планета

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 октомври 2016 в 10:30 12262 2

Кредит Hubble

С помощта на телескопа "Хъбъл" астрономите видяха звезда, от района на която се изхвърлят огромни топки горещ газ, два пъти масата на Марс.

Както се съобщава от сайта на телескопа плазмените "снаряди" се изстрелват с огромна скорост от 190 000 км/ч. на всеки 8,5 години. Този процес продължава най-малко 400 години.

Появата на тези топки стана загадка за изследователите, защото е невъзможно да се изхвърлят от наблюдаваната звезда V Hydrae.

Тази звезда е умиращ червен гигант, който се намира на 1200 светлинни години от Земята. Звездата вече е загубила половината от теглото си, има относително ниска температура на горните слоеве и не е в състояние да изхвърля плазмени топки с размерите на Марс.

Най-доброто в момента обяснение за това явление е, че източникът на топките е невидима от Земята звезда, която е в непосредствена близост до червения гигант.

Астрономите предполагат, че този невидим спътник-звезда се движи около V Хидра в елиптична орбита и на всеки 8,5 години навлиза в раздутата атмосфера на червения гигант. Минавайки през атмосферата на умиращата звезда, тя събира вещество, което образува диск около нея и служи за трамплин за изхвърляне на плазмените "гюллета" с голяма скорост.

Откриването на плазмените топки може да се окаже много важно за познанията ни за формирането на планетарните мъглявини. Според теорията те трябва да имат сравнително проста сферична структура, но наблюденията на Хъбъл през последните две десетилетия разкриват една огромна сложност и многообразие на структурата на планетарните мъглявини. Телескопът е регистрирал струпвания на материал в светещите облаци газ в околностите на умиращите звезди. Астрономите предполагат, че тези струпвания са всъщност джетове (струи) изхвърлени от дисковете материал около звезди-партньори, които са невидими на изображенията, направени от Хъбъл. Повечето звезди в нашата галактика Млечен път са членове на двойни системи. Но точно как са били произведени тези струи остава загадка.

Екипът астрономи, воден от Рагвендра Сахаи (Raghvendra Sahai) от НАСА, продължава да наблюдава и анализира събраните данни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12196

2

Росен

08.10 2016 в 15:50

Цитат: "Както се съобщава от сайта на телескопа плазмените "снаряди" се изстрелват с огромна скорост от 190 000 км/ч."
На сайта на Хъбъл пише следното: "The plasma balls are zooming so fast through space it would take only 30 minutes for them to travel from Earth to the moon."
По-долу пък пише: "This material then settles into a disk around the companion, and serves as the launching pad for blobs of plasma, which travel at roughly a half-million miles per hour."
Една сухопътна миля 1.609 км. Следователно, половин милион мили в час са 804 500 км/ч.
Тази скорост 190 000 км/ч, предполагам, че сте я пресметнали като сте разделили на две, средното разстояние до Луната (около 384 000 км). Трябвало е не да делите, а да умножите по две и щяхте да получите 768 000 км/ч, което е доста по-близо до посоченото от Хъбъл.

9918

1

Пешо

08.10 2016 в 12:07

Death Star, а?
Ся остава и Dart Veider да открият...