Това е най-голямата космическа експлозия във Вселената, виждана някога

Новата работа върху "Страшната Барби" оспорва досегашните обяснения за причината за нея

Ваня Милева Последна промяна на 12 май 2023 в 08:31 3767 0

Илюстрация на свръхмасивна черна дупка, заобиколена от много гореща плазма

Кредит Creazilla (CC0 1.0)

Какво задвижва тази огромна експлозия?

Страшната Барби е много актуална в момента. В рамките на няколко седмици бяха публикувани две статии от две независими групи, определящи AT2021lwx, известна още като ZTF20abrbeie. Вероятно най-известна с прякора си "Страшната Барби", тя е най-голямата космическа експлозия, откривана някога.

Публикувано миналата седмица изследване предполага, че става дума за звезда, разкъсана от свръхмасивна черна дупка - явление, известно като приливно разрушение. Барби е три пъти по-ярка от най-яркото събитие на приливно разрушение, регистрирано някога. Във втората статия се твърди, че свръхмасивната черна дупка не разкъсва и не изяжда звезда с маса около 15 пъти по-голяма от тази на Слънцето, а по-скоро изяжда по-масивен газов облак, около 1000 пъти по-масивен от нашето Слънце.

"Първоначално смятахме, че това избухване може да е резултат от черна дупка, която поглъща преминаваща звезда. Но моделите ни показаха, че черната дупка би трябвало да е погълнала 15 пъти по-голяма маса от тази на Слънцето, за да остане толкова ярка за толкова дълго време", заявява пред IFLScience д-р Мат Никол (Matt Nicholl) от Кралския университет в Белфаст.

"Срещата с такава огромна звезда е много рядка, затова смятаме, че е по-вероятно да става дума за много по-голям облак от газ. Много масивни черни дупки са заобиколени от газ и прах и ние все още се опитваме да разберем защо тази конкретна черна дупка е започнала да се храни толкова енергично и толкова внезапно."

Особеността на Барби е свързана не само с енергията, излъчена от събитието, но и с нейната продължителност. Събитията, свързани със свръхнови или приливни разрушения, са видими само за няколко месеца, но обикновено не стават толкова ярки. Това събитие е продължило три години. Дори преходните събития, които могат да станат толкова ярки, като неотдавнашното най-ярко гама-избухване GRB 221009A (което всъщност е по-ярко), продължават няколко минути, а не години.

Единствените еквивалентни обекти са квазарите - състояние на свръхмасивна черна дупка, която се храни с постоянен поток от газ, който може да закуси. Те са най-ярките обекти във Вселената

"При квазара наблюдаваме трептене на яркостта нагоре и надолу с течение на времето. Но ако погледнем назад в продължение на десетилетие, не е открит AT2021lwx, а след това изведнъж той се появява с яркостта на най-ярките неща във Вселената, което е безпрецедентно", обяснява професор Марк Съливан (Mark Sullivan) от Университета в Саутхемптън, друг съавтор на статията.

Може би Барби е в началото на фазата на квазарите? Страшната Барби продължава да свети и да бъде наблюдавана, така че можем да очакваме да излязат още много изследвания, които да се опитат да обяснят това екстремно космическо събитие.

Справка: Multiwavelength observations of the extraordinary accretion event AT2021lwx
P Wiseman, Y Wang, S Hönig, N Castro-Segura, P Clark, C Frohmaier, M D Fulton, G Leloudas, M Middleton, T E Müller-Bravo 
Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Volume 522, Issue 3, July 2023, Pages 3992–4002, https://doi.org/10.1093/mnras/stad1000 

Източник: This Is The Largest Cosmic Explosion In The Universe Ever Seen, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !