"Уеб" открива най-далечния сблъсък на черни дупки

Ваня Милева Последна промяна на 20 май 2024 в 11:37 2984 0

Най-отдалеченото сливане на свръхмасивни черни дупки, на което някога сме свидетели, е открито от космическия телескоп

Кредит ESA/Webb, NASA, CSA, J. Dunlop, D. Magee, PG Pérez-González, H. Übler, R. Maiolino et al

Най-отдалеченото сливане на свръхмасивни черни дупки, на което някога сме свидетели, е открито от космическия телескоп "Джеймс Уеб".

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" е наблюдавал най-отдалечения сблъсък на две галактики и на черните дупки в центровете на тези галактики... доколкото е известно.

Сблъсъкът е настъпил, когато Вселената е била само на 740 милиона години, нещо, което се е случило преди 13 милиарда години. Системата от двете сблъскващи се галактики се нарича ZS7. Хана Юблер (Hannah Übler) от Университета Кеймбридж, Великобритания и нейният екип откриват двете сблъскващи се галактики с "Джеймс Уеб" и спектрографските наблюдения показват, че има горещ и бързо движещ се газ близо до черните дупки.

Галактиките излъчват радиация от горещ йонизиран газ и това има много общо със сблъсъка, който се случва там. Една от черните дупки има маса от 50 милиона слънчеви маси, масата на другата черна дупка е по-трудна за определяне, тъй като е скрита от плътен облак газ, но се смята, че има подобна маса. Откритието е направено в контекста на така наречената програма NIRSpec Integral Field Spectroscopy.

Смята се, че черните дупки могат да нарастват чрез сблъсъци, какъвто е случаят в ZS7. Те също така изглежда са били решаващи за развитието на галактиките от началото на Вселената.

Двете галактики на ZS7 сами по себе си не са големи, по отношение на масата си те са сравними с Големия Магеланов облак, сателитна галактика на галактиката Млечен път. В бъдеще двете черни дупки в ZS7 ще се сблъскат, генерирайки гравитационни вълни, които биха могли да бъдат уловени от бъдещи детектори като космическата антена за лазерен интерферометър (LISA).

Кредит: ESA/Webb, NASA, CSA, J. Dunlop, D. Magee, PG Pérez-González, H. Übler, R. Maiolino et al

Справка: Hannah Übler et al, GA-NIFS: JWST discovers an offset AGN 740 million years after the big bang, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (2024). DOI: 10.1093/mnras/stae943

Източник: Webb detects most distant black hole merger to date, ESA/Hubble Information Centre

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !