В близките галактики няма развити цивилизации

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 септември 2015 в 13:09 11060 4

DANIELLE FUTSELAAR/©ASTRON

Изглежда, че в съседните на нашата галактики няма напреднали извънземни цивилизации. До този извод е стигнал професор Майкъл Гарет (Michael Garrett) от Холандския институт за радиоастрономия и обсерваторията в Лайден (Холандия).

За статията му в списание Astronomy & Astrophysics разказва сайтът на списание Science magazine.

Анализът на Гарет се основава на теорията на руския астрофизик, академик Николай Кардашев, според която цивилизациите преминават в развитието си през три етапа:

  • Цивилизациите от тип I използват енергията на родната си планета,
  • Цивилизациите от тип II - енергията на своята звезда (в нашия случай - Слънцето),
  • Цивилизациите от тип III ще използват енергията вече на много звезди от своята галактика. Предполага се, че те ще постигнат това чрез "сфери на Дайсън". като значителна част от енергията неизбежно би изтекла в космоса под формата на инфрачервено излъчване.

Сферата на Дайсън е хипотетичен астроинженерен проект на Фриймън Дайсън (Freeman Dyson), представляваща относително тънка сферична обвивка с огромен радиус от порядъка на планетарните орбити със звезда в центъра.

Така, ако една галактика изпуска значителна радиация от средата на инфрачервения диапазон, може да се предположи, че там има цивилизация тип III. Американски астрофизици наскоро провериха стотиците хиляди галактики в близкост до Млечния път, между които има стотици възможни кандидати. Но сега Гарет доказва, че най-вероятно всички те са "празни".

Холандският астроном е сравнил средното инфрачервено излъчване на 93 от тези галактики с дължините на излъчваните от тях радиовълни. Той е установил, че това съотношение почти винаги се вписва в стандартната рамка. Това означава, че причините за средното инфрачервено излъчване са естествени - като например горещите междузвездни облаци прах в областите на активно формиране на звезди. В случая хипотетичните извънземни цивилизации нямат нищо общо.

Освен ако не се прикриват старателно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2015 в 13:26

На входа боклук, на изхода боклук.

17.09 2015 в 20:07

Ами,ако извънземните могат да създават антиматерия.или могат да трансформират материята в енергия и обратното,или да усвоят тъмната енергия,която маса е по-голяма от тази на видимата Вселена,или,или За какво им е тази свера Дайсън

16.09 2015 в 19:41

значи няма радиация- няма цивилизация:))))Ех, наУчни работници, какъв срам сте за интелекта, а и журналисти, които им пригласят...

16.09 2015 в 16:13

И до днес нямам обяснение защо сферите на Дайсън според толкова много хора са единственият реалистичен вариант да се ползва много енергия. Хич ли въобще не се сеща народът че не енергията, а веществото може да е в недостиг около една звезда? Че вероятно е по-смислено да се разселиш наоколо в търсене на суровини отколкото да ги привлачиш откъде ли не за да строиш нещо което поне според днешната физика е механично неиздържано? И че едно такова нещо ако го има ще е като супер-хипер-мегаполис към който вероятно ще има огромни области където нещата се произвеждат и че "промишлеността" ще има по-видими отдалеч ефекти спрямо фермите за офисен планктон?