В търсене на извънземен живот: Вода близо до повърхността на Европа (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 21 април 2022 в 00:01 8791 0

Концепцията на този художник показва как двойни хребети на повърхността на ледената луна на Юпитер Европа могат да се образуват върху плитки, повторно замръзващи водни джобове в ледения щит. Този механизъм се основава на изследването на аналогичен двоен хребет, открит в ледения покрив на Гренландия на Земята. Кредит: Justice Blaine Wainwright

Луната на Юпитер Европа е основен кандидат за живот в нашата слънчева система и учените са очаровани от десетилетия от дълбокия солен океан.

Но тя е обвита в ледена броня, която може да бъде с дебелина до десетки  километри, което прави вземането на проби трудна задача.

Все повече доказателства сочат, че ледената черупка е по-скоро динамична система, отколкото бариера - и астробиологичен обект с потенциална обитаемост сам по себе си.

Проникващи в леда радарни наблюдения, които уловят образуването на „двоен хребет“ в Гренландия, предполагат, че ледената обвивка на Европа може да има изобилие от водни джобове под подобни елементи, които са често срещани на повърхността.

Констатациите, публикувани в списание Nature Communications, може да показват убедителни маркери за откриване на потенциално обитаеми среди във външния вид на луната на Юпитер.

„Тъй като е по-близо до повърхността, където могат да се получават интересни химични вещества от космоса, други луни и вулканите на Йо, има надежда животът да има шанс, ако има джобове вода в ледения щит“, отбелязва водещият автор на изследването Дъстин Шрьодер (Dustin Schroeder), доцент по геофизика във Факултета по науки за Земята, енергията и околната среда на Станфордския университет (Stanford Earth).

„Ако механизмът, който виждаме в Гренландия, е аналогичен на това, което се случва в Европа, това предполага, че има вода навсякъде."

Проникващи в лед радарни данни от Гренландия предполагат, че плитките водни джобове може да са често срещани в ледената броня на Европа, което увеличава потенциала за откриване на признаци на обитаемост близо до повърхността на тази луна на Юпитер.

Наземен аналог

На Земята изследователите анализират полярните региони, използвайки въздушни геофизични инструменти, за да разберат как растежът и отдръпването на ледената покривка могат да повлияят на повишаването на морското равнище. Голяма част от тази област на изследване се среща на сушата, където потокът от ледената покривка е обект на сложна хидрология - като динамични подледникови езера, повърхностни езера от разтопен лед и сезонни дренажни канали - което допринася за несигурността в прогнозите за морското ниво.

Тъй като земната подземна повърхност е толкова различна от подземния океан с течна вода на Европа, съавторите на изследването са изненадани, когато по време на презентация на лабораторна група за Европа, те забелязват, че ивичестите образувания на ледената луна изглеждат изключително подобни на  образувание на повърхността на ледената покривка на Гренландия, което групата е проучила подробно.

„Работихме върху нещо съвсем различно, свързано с изменението на климата и неговото въздействие върху повърхността на Гренландия, когато видяхме тези малки двойни хребети – и успяхме да видим, че хребетите преминават от „неоформени“ към „оформени““, разказва Шрьодер.

При по-нататъшно изследване те откриват, че "М"-образният гребен в Гренландия или двоен хребет може да бъде миниатюрна версия на най-видния елемент на Европа.

а) двоен хребет на повърхността на Европа, изображение от мисията Галилей (изображение PIA00589). b) Гренландски двоен хребет. Кредит: “Double ridge formation over shallow water sills on Jupiter’s moon Europa” 19 April 2022, Nature Communications.
DOI: 10.1038/s41467-022-29458-3

Изявени и разпространени

Двойните хребети на Европа изглеждат като драматични прорези по ледената повърхност на луната, с гребени, достигащи почти 300 м, разделени от долини, широки около километър. Учените знаят за тези образувания, откакто повърхността на Луната е била заснета от космическия кораб "Галилео" през 90-те години на миналия век, но не са успели да си представят окончателно обяснение за това как са се образували.

С помощта на анализ на данни за височината на повърхността и от радари, проникващи през леда, събрани от 2015 до 2017 г. от операцията IceBridge на НАСА, изследователите разкриват как се е образувал двойният хребет в северозападната Гренландия, когато ледът се е счупил около джоб с течна вода под налягане, която замръзва отнова вътре под ледения щит, в резултат на което два върха придобиват отчетливата си форма.

„В Гренландия този двоен хребет се е образувал на място, където водата от повърхностните езера и потоци често се просмуква близо до повърхността и замръзва отново“, разказва водещият автор на изследването Райли Кълбърг (Riley Culberg), докторант по електротехника в Станфорд. „Един от начините, по които подобни плитки водни джобове могат да се образуват на Европа, може да бъде чрез вода от подземния океан, която се изтласква нагоре в ледената обвивка чрез пукнатини – и това би предполагало, че може вътре в ледената черупка да има достатъчно количество обмен."

Процесът на образуване на двоен хребет. Кредит:  “Double ridge formation over shallow water sills on Jupiter’s moon Europa” 19 April 2022, Nature Communications.
DOI: 10.1038/s41467-022-29458-3

Сложността на снежната топка

Вместо да се държи като блок от инертен лед, обвивката на Европа изглежда претърпява различни геоложки и хидрологични процеси - идея, подкрепена от това изследване и други, включително доказателства за водни гейзери, които изригват на повърхността. Динамичната ледена обвивка поддържа обитаемостта, тъй като улеснява обмена между подземния океан и хранителните вещества от съседните небесни тела, натрупани на повърхността.

„Хората изучават тези двойни хребети повече от 20 години, но за първи път всъщност успяхме да наблюдаваме нещо подобно на Земята и да видим как природата изработва своята магия“, коментира съавторът на изследването Грегор Щайнбрюге (Gregor Steinbrügge), планетарен учен. в лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL), който започна работа по проекта като постдокторант в Станфорд. „Направихме много по-голяма крачка в разбирането кои процеси всъщност доминират във физиката и динамиката на ледената обвивка на Европа.

„Механизмът, който изложихме в този документ, би бил почти твърде дързък и сложен, за да го предложим, без да видим, че се случва и в Гренландия“, заявява Шрьодер.

Радиолокационният подпис, с който бързо е открит този процес на образуване на двоен хребет, е получен с помощта на радар, способен да прониква в леда. Тази апаратура ще бъде сред инструментите, които в момента се планират за изследване на Европа от космоса.

Справка: “Double ridge formation over shallow water sills on Jupiter’s moon Europa” 19 April 2022, Nature Communications.
DOI: 10.1038/s41467-022-29458-3

Източник: Breaking News in Search for Extraterrestrial Life: Evidence of Water Near Europa’s Surface
Stanford University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !