Възходът на ракетите с многократна употреба на SpaceX (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 април 2016 в 13:09 6743 3

Частната космическа компания SpaceX на Илон Мъск направи зашеметяващ подвиг в петък срещу събота (8-9 април) - стартира един от своите ракети Falcon 9 в космоса и след това, минути по-късно, успешно приземи основен компонент на ракетата за повторна употреба върху плаваща в океана платформа с размер 90х30м.

На пресконференция след вчерашният старт и прецизно кацане Илон Мъска каза, че първата степен на Falcon 9, която струва 54 млн долара, може да се използва повторно 10 до 20 пъти.

SpaceX не просто стартира сателити в космоса и докарва товари на Международната космическа станция като партньор на НАСА. С почти всеки старт тя тества нови технологии. Но компанията впечатли цялото човечество най-вече с фантастичните си опити на приземяване на своята ракета Falcon 9 обратно на сушата или на морска платформа след излитането.

Историческото кацане

Вчера в Кейп Канаверал имаше идеално време за изстрелване на ракети: топло, около 25 градуса, почти без облаци и вятър, без вероятност за превалявания. Без никакви проблеми в 23:43 българско време (в 16:43 местно) от стартовия комплекс SLC-40 се отдели ракетата Falcon 9. Най-отгоре й бе корабът Dragon с доставка за Международната космическа станция, експерименти, оборудване и надуваемия модул BEAM в нехерметичния багажник.

В резултат точно по план двете степени на ракетата носител са на път към станцията. Днес, 10 април или най-късно на 11-ти космическият кораб ще се приближи на достатъчно разстояние до МКС, така че да може да се улови от роботизираната ръка и да се скачи за модула "Хармония"(Harmony, където ще остане до 11 май. Това означава много след неуспешния старт през юни 2015 г., когато предишния Dragon бе загубен. BEAM ще бъде скачен на 15-16 април и на 25-26 май ще бъде разгърнат - един уникален експеримент за допълнително помещение към МКС в открития космос - тест за технологии за бъдещите бази на Луната и Марс.

Но основното не е успешният старт на товарния кораб - такива имаше стотици. Първата степен на ракетата отработи определеното й време, изключи двигателите си и се отдели. Тя изпълни маневра за намаляване на скоростта. И кацна на платформа в океана за първи път успешно.

Защо от SpaceX са толкова запалени по разработването на ракети за многократна употреба

Ракетите Falcon 9 на SpaceX се състоят от две части: 40-метровата първа степен, която изгаря горивото си за няколко минути, издигайки космическия кораб на височина от 80 км, преди да изключи двигателите си и отново да падне на Земята. Има и по-малка, 15-метрова втора степен, която изгаря след още пет минути, изнасяйки в орбита космическия кораб преди да се отдели.

При традиционните изстрелвания тези начални степени на ракетите, след като си свършат работата, просто падат в океана и никога не се използват отново. Мъск отдавна твърди, че това е безсмислено, все едно да изхвърлиш на боклука чисто нов Боинг 747 след само един полет до Лондон.

Затова компанията на Мъск се опитва да направи космическите полети по-евтини чрез използване на ракети "втора употреба". Ползата е очевидна - изграждането на нова ракета Falcon 9 струва 54 милиона долара, а самата ракета изгаря гориво само за около 200 000 долара - останалите пари отиват на вятъра. Така че, ако SpaceX използват повторно първата степен на ракетата, това значително ще намали разходите.

Но мекото кацане на първата степен, без да се повреди е изключително трудно. Когато ракетата се спуска, трябва да забави скоростта си до 7.24км/ч чрез управляеми перки, които да доведат ракетата до крайната й дестинация. Когато тя се доближава до платформата, се разтваря набор от подпори от дъното на ракетата и целият корпус се застопорява напълно изправен.

На суша или на вода

Това кацане не е първото - през декември миналата година компанията успя да приземи първата степен на Falcon 9, без да се взриви. Тогава тя се приземи на площадка в специално построен комплекс в Кейп Канаверал, недалеч от мястото на старта. Тогава на пресконференция след старта шефът на SpaceX Илон Мъск обясни защо кацането на плаваща платформа е толкова важно. Факт е, че първата степен след отделянето има голяма скорост. За да се погаси, ще трябва много гориво. А то е необходимо за извеждане на по-тежък полезен товар и/или за по-високи орбити. Ето защо, за да се постигне повторна употреба от компанията трябва да се научат как да се каца в океана.

И макар че кацането в океана е по-сложно, вероятно морските платформи ще бъдат използвани по-често в бъдеще.

Да се приземи ракета с такава форма е все едно да се хвърлиш метла с дръжка от покрива, надявайки се, че ще кацне на дръжката си. Затова ракетата при кацането си често губи равновесие и пада - както стана на предишните 4 опита.

Falcon 9 трябва да извърши сложна маневра за кацане, защото конфигурацията ракетата в крайната точка е почти хоризонтална спрямо Земята.

Траекторията за кацане на сушата е по-сложна, изисква повече гориво и все пак преминава над населен район:

В туит след последния неуспешен опит през януари тази година изпълнителният директор на компанията Илон Мъск писа: "Определено е по-трудно да се кацне на кораб. Подобно на самолетоносач или върху суша: много по-малка е целевата зона, която освен това се мести и клати." Да не забравяме, че размерът на специалната платформа в Тихи океан е само 90 на 30 метра.

Но траекторията при кацане върху морска платформа се вижда, че е много по-проста и съответно ще изисква по-малко гориво.

SpaceX предвижда две трети от всички бъдещи ракетни площадки за кацане да са на вода. 

На пресконференция след вчерашният старт и прецизно кацане, Мъск заяви, че първата степен на Falcon 9, може да се използва повторно 10 до 20 пъти, а някои части могат да бъдат рециклирани хиляди пъти. Това има потенциала да намали цените на космическите мисии с многократно. Мъск също каза, че SpaceX ще трябва да поработи още, за да достигне до точката, когато такива кацания ще станат рутинни. 

Приземената на сушата през декември първа степен няма да лети повторно. Тя ще си остане като своеобразен талисман на успеха, макар и малко голям и скъп. Компанията вече е поискала разрешение от съответните органи да го издигне до централния офис на SpaceX в Хоторн, Калифорния, който се намира в близост до летището.

Но втората успешно приземена степен вече имат възможност да се използва повторно. Мъск заяви, че степента ще пристигне в пристанището в неделя. В Кейп Канаверал ще се проведат серия от десет тестове на работата на двигателите. И ако тези десет тестове покажат положителни резултати, степента ще лети отново.

Мъск обяви, че повторният й старт е възможен през май или юни. В бъдеще SpaceX се надява да използва повторно ракетите няколко седмици след поредния им полет. 

Защо хората обичат SpaceX?

SpaceX е особено интересна частна компания, основана през 2002 г. от Илон Мъск, който също така основава PayPal, Tesla Motors и други фирми. В известен смисъл тя е "Apple" на частните космически полети: иновативна, силно амбициозна, поемаща рискове и с много свои фенове - пише Джоузеф Стромбърг (Joseph Stromberg) във Vox.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3

10.04 2016 в 19:08

"...138-метровата първа степен..." - някой прави ли разлика между футове и метри? Няма как 70 метрова ракета да има 138 метрова първа степен и 49 метра втора степен. Saturn V ряпа да яде :).

2

10.04 2016 в 15:21

Съжалявам, неволна грешка. Илон Мъск е записано в уикипедия и се съобразявам с тази транскрипция.

1

10.04 2016 в 14:59

Не разбрах Елон Мъск или Илон Мъск?