За първи път SpaceX успешно приземи своя ракета на плаваща платформа (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 09 април 2016 в 01:16 5717 0

Кредит SpaceX

SpaceX най-накрая успя да приземи своята ракета Falcon 9 на плаваща морска платформа, след старта тази вечер, 8 април 2016, в 23:43 бълг. време.

Това е първият път, когато компанията успява да върне невредима първата степен на ракетата си в океана, след четирите предишни неуспешни опита. Днешният успех е ключов момент за SpaceX, тъй като той показа, че компанията може да извърши меко кацане на ракетите си, както на суша, така и в океана.

Овладяването на кацането в океана бе важно, тъй като това ще е този тип кацане, който SpaceX вероятно ще провежда по-често. На неотдавнашната пресконференция на НАСА , Hans Koenigsmann, вицепрезидент на мисията за SpaceX заяви, че при всеки два от три полета първата степен ще бъде връщана на плаваща платформа. В крайна сметка, компанията очаква да се приземи на една трета от своите ракети на сушата, а останалата част в морето.

Кацането на твърда земя, което инженерите на компанията доказаха, че владеят през декември, не винаги ще бъде опция за ракетата. Както заяви главният изпълнителен директор Илон Мъск, вариантът за кацане върху морска платформа пести много гориво и е необходим за бъдещите мисии. По-рано президентът на SpaceX Гуин Шотуел очаква ракетите за многократна употреба да намалят разходите за изстрелване с около 30 процента .

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !