Видео: Разгъване на слънчево платно на НАСА

Ваня Милева Последна промяна на 15 февруари 2024 в 12:00 1644 0

Слънчево платно в съоръжението Redwire Space в Лонгмонт, Колорадо

Кредит NASA

Слънчево платно в съоръжението Redwire Space в Лонгмонт, Колорадо

Националното управление по аеронавтика и изследване на космоса на САЩ  (НАСА) постигна важен технологичен крайъгълен камък в разработването на експериментална система за задвижване на космически кораби, използваща слънчева радиация.

Инженерите на НАСА успешно разположиха един от четирите еднакви квадрата на огромно слънчево платно на 30 януари в съоръжението Redwire Space в Лонгмонт, Колорадо.

Този тест е важна стъпка към използването в бъдеще на тази технология в космоса и в прилагането ѝ в мисии в дълбокия космос. Изпращането на слънчево платно в дълбокия космос е потенциално много ефективно за мисиите, използващи технологията, тъй като не изисква никакво гориво, което позволява много висока ефективност на задвижване с много малка маса. Тази система е много подходяща за мисии с малка маса в нови орбити.

Разгръщането на огромното слънчево платно на 30-0метрови мачти в тест. Кредит: VideoFromSpace

Слънчевото платно представлява система за задвижване, използваща налягането на слънчевата светлина, отразяваща се от платното, подобно на платноходката, която се задвижва от вятъра. Цялото платно ще бъде с размери 1 650 квадратни метра, когато е напълно разгърнато, с дебелина по-малка от човешки косъм при 2 микрона и половина. Платното е изработено от полимерен материал с алуминиево покритие.

Източник: NASA Solar Sail Technology Passes Crucial Deployment Test, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !