Добре ли е да приемате мелатонин за сън? Лекар обяснява рисковете

Ваня Милева Последна промяна на 22 март 2022 в 00:00 21624 0

Кредит Наука OFFNews

Лурдес ДелРосо е лекар с повече от 20 години практика, 12 от които са посветени изключително на проблеми със съня. През годините е наблюдавал огромно увеличение на употребата на мелатонин от пациентите си. И макар че мелатонинът помага на много от тях, той има някои опасения, които споделя в статия в The Conversation.

Повечето от хората, приемащи мелатонин, го правят без лекарско предписание и нямат представа какво точно е мелатонинът. Това крие рискове, особено след като мелатонин бе препоръчван и при боледуване с COVID-19.

Мелатонинът е хормон, произвеждан от жлеза в мозъка, наречена епифизна жлеза. Основната функция на мелатонина е регулирането на съня.

Нивата на мелатонин се повишават в отговор на тъмнината, казвайки на мозъка, че е настъпила нощта и е време за сън. Когато има ярка светлина, както сутрин, производството на мелатонин спира и мозъкът знае, че е ден.

Мелатонинът и светлината са двата ключови фактора при установяването на вътрешния часовник сън-бодърстване или това, което се нарича "циркаден цикъл".

Разстройството на циркадния цикъл възниква, когато има несъответствие между вътрешния часовник и обществено приетото време за сън или събуждане, което се наблюдава, когато се пътува през различни часови зони. Но понякога може да възникне и без пътуване. Например, когато останете в среда на ярка светлина до късните часове на нощта, вие заблуждавате мозъка си да мисли, че все още е ден.

В този случай производството на мелатонин не настъпва и не се чувствате сънливи до късните часове на нощта или понякога рано сутрин.

"Виждал съм много тийнейджъри да идват в моята клиника, защото не могат да спят до 2 или 3 часа сутринта, но гледат видеоклипове на своите електронни устройства до късно през нощта", споделя д-р Лурдес ДелРосо.

Обикновено той препоръчва на своите пациенти да изключат осветлението в разумно време и да очакват сънливостта да започне да се появява в рамките на един час. Но е необходимо време, докато естественият часовник се приспособи към нов график и често пациентите му предпочитат да използват добавка с мелатонин, за да ускорят циркадното регулиране на времето.

С увеличаването на употребата на електронни устройства, нарушенията на съня стават доста често срещани и употребата на мелатонин се увеличава. Поради свойствата си да стимулира съня, мелатонинът също е привлекателен вариант за хора, които страдат от безсъние или нарушаване на съня.

Кредит: Flickr  (CC BY 2.0)

Мелатонин без рецепта

В някои страни (включително и в България) мелатонинът може да бъде закупен без рецепта.

"Тази ситуация ме притеснява, защото липсата на регулация може да означава повишен риск от приемане на различна доза или съставки от тези, които се съобщават на етикетите", коментира ДелРосо.

Всъщност проучване на добавките с мелатонин установява, че съдържанието на хормона варира от -83 процента до +478 процента от съдържанието на етикета. Изследователите откриват и други вещества, за които не се съобщава, че са в препарата, включително серотонин и валериан.

В ЕС, Великобритания, Канада и Австралия мелатонинът се получава само по рецепта за краткосрочно лечение на безсъние. Този подход позволява по-добро регулиране, разбиране и обяснение на рисковете, ползите и алтернативите на употребата на мелатонин.

Въпреки че мелатонинът е естествен хормон, той не идва без странични ефекти, като най-честите са главоболие и виене на свят. Може също да взаимодейства с други лекарства, като антикоагуланти (лекарства, които помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци).

Най-доброто доказателство за безопасност при употребата на мелатонин е само за краткосрочна употреба (един до три месеца) и в ниски дози (0,5-1 mg).

Дългосрочните ефекти от приема на мелатонин са неизвестни.

Безсънието може да бъде симптом на нарушение на съня като синдром на неспокойните крака или обструктивна сънна апнея, или може да бъде симптом на друго състояние, като депресия, астма или болка.

Когато специалист по съня идентифицира правилната диагноза, тогава могат да се проучат възможностите за лечение.

"Когато трябва да предпиша мелатонин, обикновено препоръчвам да се започне с възможно най-ниската доза (0,5 mg) един до два часа преди обичайното лягане и препоръчвам на пациента да изключи осветлението или да го затъмни, преди да приеме мелатонин. Също така препоръчвам да се избягват други смутители на съня като продукти с кофеин след 15 часа, тежки упражнения вечер или използване на електронни устройства преди лягане", отбелязва д-р Лурдес ДелРосо.The Conversation

Източник: Melatonin: should I take it to help me sleep?, Lourdes M. DelRosso, The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !