Вижте първите снимки на Ултима Туле с музиката на Брайън Мей

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 януари 2019 в 13:39 7031 0

Сондата New Horizons на НАСА успешно завърши своя полет до Ултима Туле, обект на разстояние 6,6 милиарда километра от Земята, най-отдалечения свят, който някога е изследван.

Екипът на мисията започна да изтегля данните от това невероятно постижение и вече публикува най-новите анализи и изображения, събрани от сондата точно преди прелитането.

Главният изследовател на New Horizons Алън Стърн (в центъра) празнува с ученици в момента, в който е планиран космическият кораб да достигне най-близкия си подход до обекта на Пояса на Кайпер Ултима Туле на 1 януари 2019 г. в Лабораторията по приложна физика на Университета Джонс Хопкинс. Това е най-далечният полет в историята.

Ултима Туле определено е обект с форма на фъстък, 35x15 км. Изглежда, че е един-единствен обект, но е възможно да се състои от два близки един до друг обекта.

С досега наличната информация изследователите не могат да потвърдят неговите точни параметри, като периода на въртене, но се опитват да извлекат максимално данни от това размито изображение.

съдържание-1546363076-rotation.gif

Ултима Туле, заснет на 31 декември 2018 г. NASA/JHUAPL/SwRI

„Сега не може да определим точно периода на въртене - 15 или 30 часа. Утре обаче Ултима Туле ще бъде по-реална”, заяви Хал Уийвър (), учен от мисията на New Horizons от Университета Джонс Хопкинс, лаборатория по приложна физика, на пресконференцията след прелитането.

Сред гостите на пресконференцията бяха актьорът Чейс Мастерсън от "Стар Трек", както и астрофизикът (и водещ китарист на Queen) Брайън Мей. Мей дори представи новата си песен - уместно наречена "New Horizons" - в полунощ, за да отпразнува постижението на мисията.

Екипът очаква първите изображения с висока резолюция да бъдат получени през следващите няколко часа.

През следващите няколко дни ще видим в детайли Ултима Туле - обект, носещ се далеч отвъд орбитите на известните планети на Слънчевата система.

Скица на потенциалната ос на въртене на Ултима Туле.

"Данните, които имаме, изглеждат фантастично и вече се запознаваме с Ултима отблизо. Оттук нататък данните ще стават все по-добри и по-добри!", заяви главният изследовател на мисията Алън Стърн от Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо.

Следващата пресконференция с повече данни от Ултима Туле е насрочена за 2 януари, в 14:00 EST, когато ще бъдат представени първите резултати след полета. За да се изтегли пълния набор от данни ще са нужни 20 месеца. Прелитането може да е свършило, но изследването на Ултима Туле току-що започва.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !