Космически кораб откри огромна стена на ръба на Слънчевата система

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 август 2018 в 15:35 15769 0

С помощта на космическия кораб New Horizons на НАСА учените да проучват мистериозен феномен в края на Слънчевата система, където взаимодействат слънчевите частици и междузвездното пространство, съобщава Science News.

Тази област, около 100 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото Земята, се намира на мястото, където ненатоварените водородни атоми от междузвездното пространство реагират на заредените частици от нашето Слънце. Последните обгръщат нашето Слънце в балон, наречен хелиосфера.

В региона, в който двата вида частици си взаимодействат, наречен хелиопауза, се смята, че има натрупване на водород от междузвездното пространство. Това създава своеобразна "стена", която разпръсква падащата ултравиолетова светлина.

Преди около 30 години космическите кораби на НАСА Voyager 1 и 2 откриха тази стена, а сега New Horizons откри нови доказателства за съществуването й.

Статия, описваща неговите констатации, ще бъде публикувана в Geophysical Research Letters.

"Ние видяхме прага между слънчевия ни квартал и галактиката", коментира Лесли Йънг (Leslie Young) от Югозападния изследователски институт в Колорадо, един от съавторите на статията.

New Horizons направи откритието си с помощта на своя UV спектрометър Alice, който правеше измервания от 2007 до 2017 г. Регистрирана е ултравиолетово сияние, наречено (Lyman-alpha line), която се образува, когато слънчевите частици се сблъскат с водородните атоми.

Тази ултравиолетова светлина се среща в цялата Слънчева система. Но при хелиопаузата изглежда има допълнителен източник - водородната стена, която създава по-мощно сияние. Отвъд стената има повече ултравиолетова светлина в сравнение преди нея, което предполага, че светлината се разпръсква от стената.

Теорията все още не е потвърдена окончателно. Възможно е друг източник на ултравиолетова светлина в нашата галактика да причинява светлината. За да се разбере със сигурност, New Horizons ще продължи да търси стената около два пъти годишно.

В някакъв момент New Horizons ще пресече стената, ако съществува, така че количеството ултравиолетова светлина, което ще открие, ще намалее. Това би предоставило допълнителни доказателства, че стената наистина е там.

Voyager 1 и 2 са минали вече през стената, така че не могат да направят още открития. Но New Horizons е само 42 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото от Земята, така че му трябват около 12 години, за да я пресече и понастоящем е на път да проучи новата си цел, наречена Ултима Туле (Ultima Thule), след като прелетя близо до Плутон през 2015 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !