Взривът на ракетата на SpaceX ще наруши графика й за следващите 9-12 месеца

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 септември 2016 в 15:39 6089 2

На 1 септември при подготовка за старта и тестване на системите ракетата Falcon 9 на компанията SpaceX се взриви.

Това може съществено да наруши графика на полетите за следващите 9-12 месеца, твърди ръководителят на United Launch Alliance (ULA) Тори Бруно (Tory Bruno) - пряк конкурент на SpaceX, съобщава Reuters.

Поставя се акцент върху факта, че докато текат опити да се идентифицират причините за инцидента, Мъск и компанията му ще бъде "заземени", защото ще се изисква ремонт на стартовата площадка и кулата.

Според Бруно, разследването на инцидента може да отнеме на компанията на Мъск поне няколко месеца, след което ще бъде необходимо да се премахнат причините за проблема.

Преди бе съобщено, че има проблем в кислородния резервоар на горната степен. Сред специалистите се лансират следните версии:

  • изтичане на компоненти и късо съединение;
  • нарушение на чистотата на кислородните проводи;
  • изтичане от системата за запалване;
  • погрешно сработване на системата.

Но досега експертитена SpaceX, проучващи телеметрията и данните от камерите, не са излизали с окончателно официално изявление за причините за експлозията.

Заедно с ракетата Falcon 9 бе загубен и полезния товар - израелския комуникационен спътник Amos-6 на стойност 200 милиона долара, който трябваше да замени в орбита вече изчерпалия ресурсите си спътник Amos-2.

Ако в случая на транспорт на товари до МКС винаги има резервен план, то апаратът Amos-6 е уникален. Неговият предшественик, Amos-2 осигуряваше покритие в средните ширини и бе изабен още през 2015 г., но стартът на Amos-6 беше отложен за септември 2016.

Бе провален проекта на Facebook Internet.org, който имаше за цел да осигури достъп до интернет в отдалечени райони на планетата.

Тори Бруно (Tory Bruno)

Бруно заяви също, че се е свързал с президента на SpaceX Гуин Шотуел (Gwynne Shotwell ) малко след инцидента, за да му предложи помощ.

ULA и SpaceX са съперници в частните космически мисии, конкуриращи се за поръчки от американските правителствени агенции. Компанията на Мъск през май проби монопола на ULA за извеждането на американски военни сателити като печели договор за 83 милиона долара.

Двете фирми се очаква да изправят пред втора оферта за сателитни услуги, която се затваря на 19 септември.

ULA все още отстъпва на SpaceX по цена, но инцидентът причини сериозна вреда за репутацията на компанията на Мъск. Готвещият се за старт Falcon 9 бе изцяло нов, а компанията планира следващата година да използва повторно върналите се "втора употреба" степени. Може да стане така, че потенциалните клиенти да се усъмнят в безопасността на своите товари, щом дори нелетелите преди ракети на SpaceX се взривяват периодично на различни етапи (през 2015 г. една от ракетите, които трябваше да достави товари на МКС се взриви след старта в земната атмосфера).

Днешният успешен старт на Atlas V на ULA.

Инцидентът може да има отрицателно въздействие върху частните стартове, сегмент, твърде млад, за да му се даде еднозначна оценка. Никой не знае колко бързо Мъска може да се справи с проблеми от този вид, но определено трябва да е по-бързо в сравнение с публичния сектор, който е известен със своята мудност.

Във всеки случай компанията на Мъск е изправена пред задачата възможно най-бързо да разбере причините за инцидента и да изключи възможността за такива произшествия в бъдеще. Да не забравяме, че очакваме от SpaceX да изведе скоро и български спътник

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

09.09 2016 в 17:44

От всичко има един положителен ефект: инициативата на Фейсбук за доставка на "интернет" (разбирай фейсбук) в "отдалечени" (разбирай бедни) райони е крайно вредна и колкото повече се забави, толкова по-добре.

За непосветените: ще се доставя не интернет, а конкретно фейсбук и ограничен набор сайтове които са си платили, пак през фейсбук домейна. До какво ще доведе това оставям на читателя за самостоятелно упражнение. Няколко правителства (Индия се сещам на първо място) теглиха една на Цукърбърг когато той се опита да ги въвлече в инициативата. И съвсем основателно.