За първи път са регистрирани метеоритни удари на Марс

Ваня Милева Последна промяна на 21 септември 2022 в 10:53 1616 0

Физически процеси по време на повторното навлизане и удара на метеорита в повърхността на планетата, както и ефективен профил на скоростта на звука като функция на разстоянието от източника. Кредит: Raphael F. Garcia et al. / Nature Geoscience, 2022

InSight и Mars Reconnaissance Orbiter за първи път идентифицират местата на метеоритни удари на Марс благодарение на сеизмични данни. За две години наблюдения учените са установили общо четири такива случая, породени от тела с тегло от 10,6 до 42,1 килограма.

Статията с резултатите е публикувана в списание Nature Geoscience.

Сблъсъците с космически тела играят важна роля в еволюцията както на планетите, така и на по-малките тела, като планетите джуджета или астероидите. При планетите ударите от метеорити, комети или астероиди предизвикват промени в състава на атмосферата и топографията, като например образуването на кратери, а при Земята подобни големи събития са причинили някои масови измирания в миналото и може би са причина за снабдяването на младата Земя с вода и органични молекули. Когато метеорит навлезе в атмосферата и се сблъска с повърхността на Земята, се генерират нестационарни акустични и сеизмични вълни, които могат да бъдат записани, какъвто бе случаят с падането на перуанския метеорит през 2007 г. 

Но досега не е имало извънземни наблюдения, при които да е установена ясна връзка между сеизмичните данни и новите кратери, открити на изображенията.

Снимки на новите ударни кратери, заснети от Mars Reconnaissance Orbiter: реалната позиция е отбелязана с точки, а изчислената (въз основа на сеизмични данни) - с триъгълници. Кредит: Raphael F. Garcia et al. / Nature Geoscience, 2022

Екип от планетолози, ръководен от Рафаел Ф. Гарсия от Университета в Тулуза, съобщи, че за първи път е успял да идентифицира четири случая на регистрация на метеорити на Марс въз основа на сеизмични данни и визуално открити кратери. Учените използват сеизмични данни, събрани от сеизмографа SEIS на автоматичната станция InSight, и изображения от камерата CTX на Mars Reconnaissance Orbiter.

a) Физически процеси по време на навлизането и удара на метеорита върху повърхността на планетата и ефективен профил на скоростта на звука като функция на разстоянието от източника, b) Карта на полета и удара на метеорита върху Марс на 5 септември 2021 г. от InSight, c) Спектрограма на вертикалната компонента на земната скорост за сеизмичното събитие S0986c от 5 септември 2021 г., d) Кохерентност на наблюдаваните вълни като функция на времето и честотата, e) Фазова зависимост между вертикалната и хоризонталната земна скорост при максималната стойност на кохерентност. Кредит: Raphael F. Garcia et al. / Nature Geoscience, 2022


Събитията S0986c, S0793a, S0981c и S0533a са регистрирани от SEIS съответно на 5 септември, 18 февруари и 31 август 2021 г. и 27 май 2020 г. Уредът регистрира сигнали в честотния диапазон 0,4-4,0 херца, които съответстват на сеизмичните P- и S-вълни и на колебанията на почвата, дължащи се на акустични вълни, генерирани от удар. Източниците на сигналите се намират на приблизително разстояние 84-286 километра от станцията. Магнитудите на марсианските удари (Mv), причинени от ударните събития, се оценяват на 1,2-1,6.

Потенциалните места за сблъсък с метеорити са заснети допълнително от Mars Reconnaissance Orbiter, като във всички случаи откритият кандидат за кратер попада в подходяща елипса на възможна позиция на кратера въз основа на сеизмичните данни. Ефективният диаметър на мястото на удара варира от 3,9 до 11,9 метра, а приблизителната средна маса на удрящия елемент, достигнал повърхността на Марс, е от 10,6 до 42,1 килограма. Учените отбелязват, че тези резултати показват възможността за използване на събитията, свързани с удари в тела от Слънчевата система, като Луната и Марс, като източници на сеизмични сигнали за изследване на вътрешната структура на телата, както и за оценка на честотата на падане на метеорити върху тях.

InSight направи много научни открития, като например помогна да се определят основните граници между слоевете на Марс, създаде подробна карта на подповърхностните слоеве, оцени размера на ядрото на Червената планета и определи сезонността на марсианските удари. Въпреки това станцията е към края на живота си заради запрашените слънчеви панели и може да се изключи по всяко време.

Спрaвкa: Garcia, R.F., Daubar, I.J., Beucler, É. et al. Newly formed craters on Mars located using seismic and acoustic wave data from InSight. Nat. Geosci. (2022). https://doi.org/10.1038/s41561-022-01014-0 

Изтoчник: NASA’s InSight ‘Hears’ Its First Meteoroid Impacts on Mars, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !