Защо някой би похарчил милиони долари, за селфи с Луната? (музика)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 февруари 2017 в 08:12 3416 0

Кредит NASA

SpaceX обяви снощи, че ще изпрати двама, засега анонимни граждани, в орбита на Луната някъде през 2018 г.

Но сред многото логистични, технически и научни въпроси, които несъмнено ще бъде зададени в следващите дни около това начинание, изданието The Verge се опитва да отговори на може би най-големият: защо?

Да се стигне до Луната е много, много скъпо....

През далечната 1962 г. Джон Кенеди заяви: "Избираме да отидем до Луната. Избираме да отидем до Луната през това десетилетие и да постигнем други неща, не защото са лесни, а защото са трудни". Отиването на Луната и през това десетилетие обаче е също така трудно и  скъпо. За справка, мястото за пътуване на един астронавт до МКС струва на НАСА около 80 милиона долара, така че двамата бъдещи лунни пътешественици трябва да прежали най-малко по 100-150 милиона долара на човек.

Какво кара някого да похарчи толкова пари, за да лети до Луната? Ето най-добрите предположения на автора Хаим Гартенберг (Chaim Gartenberg) :

  • Да се похвали - Това изглежда е най-очевидният отговор. В края на краищата, богатите милиардери обичат да се състезават кой по-далече ще отиде на почивка, а каква по-далечна дестинация от Луната?
  • Селфи с Луната - една голяма нова снимка с наистина ненадмината гледка на профила вероятно ще събере сериозни харесвания в социалните мрежи.
  • Необходимост да се измъкне от сегашния американски политически климат. Понякога трябва да се измъкне човек за малко тишина и спокойствие. И какво по-тихо местенце от далечната страна на Луната?
  • Голям фен на космоса - Да станеш астронавт е наистина трудно и изисква невероятни научни и физически данни, така че да си купиш пътя до Луната вероятно е по-лесно, ако сме честни. И може ли да постави цена на сбъдването на една детска мечта?
  • Ектремен фен на Pink Floyd - Тъмната страна на Луната е най-великият албум на Pink Floyd и феновете обсъждат в продължение на години най-доброто място за слушане. Може би си струва да се отиде от тъмната страна на Луната, за да се чуе "The Great Gig in the Sky".

Да изчакаме и може би щастливите пътници сами ще си кажат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !