Защо виждаме тайнствени лица на Марс? (видео)

Тези образи имат строго психологично обяснение

Катя Димитрова Последна промяна на 14 юни 2016 в 11:00 20980 0

paranormal crucible

Черепи на извънземни, следи на Голямата стъпка, образи на исторически личности, скелет на горила... какво ли още не сме „намирали“ на Марс. На редица сателитни снимки пред очите ни се изправят тайнствени образи, готови да ни убедят, че на Червената планета отдавна има живот, и то близък до този на Земята.

Но дали е така?

Учените са категорични, че ако на Марс или която и да е било планета са намерени подобни свидетелства, то неизменно те биха били взети и внимателни изучени, за да разберем какво се крие в съседното ни небесно тяло и дали то има обитатели, с които бихме могли да осъществим контакт.

Затова изследователите си обясняват всички подобни видения, смятани за конспирационна тайна, с парейдолията - психологическата реакция, при която виждаме лица и други познати обекти в случаен обект. Така например в облаците виждаме лица и "ангели".

При изменения на мозъчния център, който управлява тази дейност, способността за различаване на лица се нарушава. Тази способност е била важна при развитието и социализацията на човешкия вид.

При парейдолическа илюзия елементи от плоска повърхност (облаци, гънки на плат, заскрежено стъкло и т.н.) се възприемат като сложен рисунък или изменчива, пластична картина, често фантастична по съдържание (тропическа джунгла, лица на хора, цветя, необичайни животни и т.н.). Парейдолията е признак за развито въображение, а понякога и за начален стадий на остра психоза.

Според съвременните скептици това явление обяснява много от религиозните привиждания на светци, например образите на Дева Мария, видени върху жилищни сгради. Лицето и каналите върху Марс са също пример за парейдолия. Гледани под друг ъгъл или при по-висока разделителна способност, изображенията се променят.

Мнозина канадци споделят, че върху еднодоларовата банкнота от 1954 година са различавали лицето на Дявола в косите на Кралицата. Банкнотите не са били извадени от обращение, но образът е бил променен в следващата емисия.

Още един пример за парейдолия е долавянето на смислени изречения при прослушване на записи наопаки (ако разбира се не се отнася до техники в шпионажа или пропагандата).

В теста на Роршах се използва това качество на психиката за диагностициране на психичното състояние. Въпреки че е много известен и често използван, неговата научна достоверност е оспорвана.

Всичко това обяснява защо на Марс виждаме лица, които могат да бъдат единствено изместване на пясъчни дюни. Същото важи и за някои наблюдения върху Лунната повърхност, покрай която също са известни безброй теории за черепи, стъпки, пирамиди и други обекти от нашия свят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !