Живеем в пустота, но това ще ни помогне да изчислим константата на Хъбъл

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 юни 2017 в 11:40 15319 1

Според космолозите, материята на Вселената е разпределена неравномерно в гигантска паяжина. Нишките се състоят от суперклъстери и галактични купове, които от своя страна се състои от звезди, газ, прах и планети. А Млечния път, нашата галактика, се намира в едно сравнително пусто място във Вселената. 

През 2013 г. при наблюдателно проучване астрономът Ейми Барджър (Amy Barger) от Университета на Уисконсин показа, че нашата галактика, в контекста на мащабната структура на Вселената, се намира в голяма празнина или войд - област от пространството, което съдържа много по-малко галактики, звезди и планети от очакваното, разказва phys.org.

Ново проучване на студента Бен Хошайт (Ben Hoscheit), от същия университет, не само подкрепя идеята, че съществуваме в една от дупките на подобната на швейцарско сирене структура на космоса, но също така помага да се разреши едно на пръв поглед несъответствие на различните измервания на константата на Хъбъл, която се използва, за да опише скоростта на разширяване на Вселената.

Как се измерва скоростта на разширяване на Вселената? 

Експлозиите на свръхновите в галактики, разстоянието до които е известно, са известни като "стандартни свещи" и се използват за изчисляване на скоростта на разширяване на Вселената. Тъй като тези обекти са относително близо до Млечния път и независимо от това къде се взривяват, те освобождават едно и също количество енергия, анализът на което осигурява едно от измерванията на константата на Хъбъл.

Друг метод се основава на космическия микровълнов фон. Този метод изследва най-ранната Вселена.

"Фотоните на космическия микровълнов фон създават картина на много ранната Вселена. Те ни показват, че на този етап тя е била изненадващо еднородна - тя е гореща, гъста супа от фотони, електрони и протони, които показват само незначителни температурни разлики. Но всъщност тези малки разлики в температурата са това, което ни позволява да изчислим константата на Хъбъл", обяснява Бен Хошайт.

Вселената в симулация се структурира като швейцарско сирене с нишки и кухини. Млечният път, според астрономите, съществува в една от дупките му или във войд в мащабната структурата на космоса. Източник: Millennium Simulation Project

Разликите в изчисленията на константата на Хъбъл 

Работата е там, че техниките, използвани от астрофизиците за измерване на скоростта на разширение на Вселената, дават различни резултати.

"Основният проблем на съвременната космология е, че различните методи ни дават различни скорости на разширяване на Вселената. Това не трябва да става. Без значение каква техника използвате, трябва да се получи единствено вярната стойност на скоростта на разширяване. За щастие, това, че нашата галактика се намира в празно пространство, помага за решаване на това несъответствие", обяснява Бен Хошайт, автор на изследването.

Според автора на изследването причината за разликите е, че празнината, която има много повече материя извън границите си, която оказва малко по-голямо гравитационно въздействие, ще се отрази върху стойността на константата на Хъбъл, когато се измерва с помощта на свръхнови. От друга страна, няма да има никакъв ефект, когато се използва техниката на базата на космическия микровълнов фон.

Карта на местната Вселената, наблюдавана от проучването на Sloan Digital Sky. Оранжевите области имат по-високи плътности на галактичните купове и нишки. Източник: Sloan Digital Sky Survey

Войдът като ключ към решаването на несъответствието

Измервайки скоростта на съседните ни галактични купове, Бен Хошайт и екипа му са открили, че Млечният път и неговите спътници и най-близките ни съседи от Местната група галактики, са в гигантска космическа празнина, разпростираща се на около един милиард светлинни години във всички посоки от нашата галактика. Това е най-голямата празнота, известна досега на науката.

Съществуването на този войд добре обяснява разликата в скоростите на разширяване на Вселената, които са изчислени по метода на "стандартните свещи" и космическия микровълнов фон, коментира Бен Хошайт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

03.07 2017 в 13:05

В такива случаи човек се замисля - или сме страшни късметлии (при положение че досега всичката астрономия е показала че сме по-скоро средна хубост) или някой някъде е объркал сметките.