Звездното небе на октомври - с два метеорни потока (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 октомври 2017 в 00:00 18212 0

Орионидите - метеорният поток през октомври / Brocken Inaglory

Октомври не винаги може да зарадва любителите на наблюденията на нощното небе с хубаво време. Често небето е плътно покрито с облаци, които затъмняват звездите, а само ярката лунна светлина пробива оловното небе като мътно бяло петно.

Но ако се случи ясна нощ, какво може да видите на нощното небе през октомври?

5 октомври - Пълнолуние

Луната ще бъде точно на една линия със Земята и Слънцето и ще бъде напълно осветена от неговите лъчи. Тази фаза настъпва в 21:40 бълг. време. Тази пълна луна е наречена от ранните индиански племена Ловджийска Луна, защото по това време на годината листата падат и дивечът е угоен и готов за лов. Тази луна е известна също като Кървава Луна, понякога и като Жътварска Луна (най-близо до септемврийското равноденствие всяка година).

7-8 октомври - Метеорният поток Дракониди

Драконидите са малък метеорен поток, който произвежда само около 10 метеора на час. Създава се от прахови зърна, оставени от кометата 21P/Джакобини - Цинер (21P Giacobini-Zinner), която за пръв път е открита през 1900 година. Потокът се случва ежегодно от 6 до 10 октомври и максимумът му тази година е през нощта на 8-ми.

Радиантът (точката, от която привидно идват метеорите) на метеорния поток Дракониди почти съвпада с главата на дракона на съзвездието Дракон в северното небе. Ето защо Драконидите се виждат най-добре от Северното полукълбо.

Радиантът на метеорния поток Дракониди. Тя е най-висока в северното полукълбо привечер в началото на октомври.

Драконидите са необичаен поток, защото радиантът е най-висок в небето на смрачаване, когато пада нощта. Това означава, че за разлика от повечето други потоци, Драконидите най-добре ще се виждат в ранната вечер, вместо сутрешните часове след полунощ.

За съжаление заради почти пълната луна ще се виждат само най-ярките метеори тази година. Ако сте изключително търпеливи, може да видите няколко, ако Драконът се събуди...

19 октомври - Новолуние

Луната ще се намира от същата страна на Земята като Слънцето и няма да се вижда на нощното небе. Тази фаза настъпва в 22:12 бълг. време. Това е най-доброто време в месеца за наблюдаване на бледи обекти като галактики и звездни клъстери.

19 октомври - Уран в опозиция

Синьо-зелената планета ще бъде най-близо до Земята и лицето й ще бъде напълно осветено от Слънцето. Тя ще бъде по-ярка от всяко друго време на годината и ще бъде видима през цялата нощ. Това е най-доброто време за наблюдение на Уран. Поради отдалечеността си, ще се появи като малка синьо-зелена точка зав всички, освен за най-мощните телескопи.

21 - 22 октомври - Метеорният поток Ориониди

В тъмна безлунна нощ ориноидите показват максимум около 10 до 20 метеора на час. За щастие през 2017 г. тънкият полумесец на младата Луна ще залезе в ранна вечер, за да осигури тъмно небе до рано сутринта.

Ориноидите обикновено са повече в часовете преди зазоряване. Тези бързи метеори от време на време остават устойчиви метеорни "влакове" - бавни и оставащи дълго време дири. Понякога произвеждат ярки огнени топки, които се виждат да припламват в небето.

Радиантът на метеорите Ориноиди идват от известното съзвездие Орион, в което е ярката, червеникава звезда Бетелгейзе.

Метеорният поток Ориониди се създава от прахови зърна, оставени от Халеевата кометата, която е известна и наблюдавана от древни времена. Потокът се случва ежегодно от 2 октомври до 7 ноември. Тази година достига максимума си през нощта от 21 октомври и сутринта на 22 октомври.

Събитията и местоположенията на обектите в нощното небе през октомври, както и всеки месец, няма да окажат влияние върху живота ви, освен опасността да се влюбите в астрономията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !