5 долара на година могат да спасят живота на милиони майки и деца по света

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 април 2016 в 10:14 6292 4

Кредит Rafiq Maqbool/AP

Индийско дете.

Ако се похарчат по-малко от 5 долара на човек за основни здравни услуги, като например контрацепция, лекарства за сериозни заболявания и хранителни добавки, животът на милиони майки и деца може да бъде спасен всяка година, според нов анализ, направен от Института Джонс Хопкинс.

Анализът, публикуван в медицинското списание The Lancet, показва, че е възможно да се спаси живота на много хора от по-широкото разпространение на основни услуги в 74 страни с ниски и средни доходи, където са повече от 95% от смъртните случаи на майки и деца в света всяка година, съобщава МedicalХpress.

През 2015 г. близо 6 милиона деца на възраст под пет години са умрели, както и повече от 300,000 бременни жени по целия свят. Тези числа са неудовлетворяващи за програмата на ООН "Цели на хилядолетието за развитие" (Millennium Development Goals) за намаляване на смъртността при майки и деца до 2015 г., която световните лидери приеха през септември на 2000 г. В "Целите" бе предвидено намаляване с две трети на детската смъртност от нивата от 1990 г. и намаление с три четвърти на майчината смъртност спрямо нивата от 1990.

"Много от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени с достъпни решения, които да достигнат до това население, което има най-голяма нужда", заяви ръководителят на изследването Робърт Блек (Robert Black), д-р, професор в катедра Международна здраве (International Health) в Института Джонс Хопкинс. "Нашият анализ показва, че разширяването на достъпа до здравеопазване за спасяване живота и здравето на повече майки и деца е осъществима и високоефективна инвестиция".

Блек представи изследването си на 9 април на конференцията в Сан Франциско за световно здравеопазване.

В изследването си, учените анализират три основни пакети от грижи - за майките и новородените, за децата и за репродуктивното здраве. В състава са им 66 доказани здравни интервенции, които се фокусират върху редица здравословни проблеми.

Изследователите открили, че четири милиона човешки живота могат да бъдат спасени всяка година, които да достигат до 90% от целевите групи от населението с мерки, включени в пакетите, засягащи здравето на майката и новороденото и здравето на детето. Интервенциите варират от контрацепция до лечение на животозастрашаващи инфекциозни заболявания като пневмония, диария, малария и по-добро хранене на децата.

Изследователите са установили, че тези мерки биха могли да предотвратят 1,5 милиона случаи на смърт при новородените, 1,5 милиона - при децата, както и 149 000 смъртни случаи при майките, което е еквивалент на половината от всички смъртни случаи годишно при изброените категории. Те биха могли също така да предотвратят случаите на 849 000 мъртвородени или повече от една трета от всички случаи при мъртвородените.

Авторите разглеждат отделно мерките във всеки пакет. Чрез подобряването на достъпа до контрацептиви повече от 1,5 милиона човешки живота биха могли да бъдат спасени всяка година чрез предотвратяване на близо 28 милиона бременности. Увеличеният достъп до противозачатъчни средства пък ще намали смъртните случаи на родилки с 67 000, на новородените с 440 000, детските смъртни случаи с 473 000 и мъртвородените с 564 хиляди.

Към здравните услуги от всички три пакета с най-голямо въздействие са контролът на острото недохранване, предварителните грижи за раждане, използването на контрацептивни средства и лечението на тежки инфекции, включително пневмония, диария, малария и неонатален сепсис.

Изследователите също така изчисляват колко би струвало разширяването на обхвата и за трите пакета, за да достигнат до 90% от целевите групи от населението. Оценките, получени при този анализ показват, че за трите пакета е нужна инвестиция от 6,2 милиарда долара в страните с ниски доходи, 12,4 милиарда долара в страни с ниски до средни доходи и 8 милиарда в страни с високи средни доходи. Това е еквивалентно на инвестиция средно на човек само от $ 6,70, $ 4,70 и $ 3,90, съответно или $ 4,70 средно за всички категории страни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

4

Божо

27.12 2016 в 00:49

Проблемът е, че принципът "дайте да дадем" не работи.
И да се съберат по $5 на човек, къде ще отидат?
Когато имаше кампании за набиране на средства за гладуващите в Африка се оказа, че набраните средства не стигат до гладуващите, а ги прибират вождовете им...
За контрацепцията, трябва хората да са убедени, че им е нужна, за което трябва съответното образование, което няма как да получат. И прочие.

3

12.04 2016 в 09:19

Презервативи не стават, Кастрирайте тия от третия свят. Ще намалите раждаемостта, ще намалите и смъртността. Като живееш в Сахара и нямаш чиста вода недей да правиш 10 деца, който да обречеш на глад и мизерия

2

11.04 2016 в 19:18

В дългосрочен план е. Иначе като помогнеш на 1млн. само колкото да отцелеят, след няколко години ще имаш 2млн., на които трябва да допомогнеш да отцелеят и т.н.т.

1

11.04 2016 в 18:28

Контрацепцията не е начин за намаляване на смъртността, а на раждаемостта. Логиката да бъдат спасявани животи, като бъдат предотвратявани ражданията, е подобна на лотиката на лекарите-изверги от концлагерите.