Аюрведичната медицина срещу безплодие изпраща жена в болница с отравяне с олово

Ваня Милева Последна промяна на 09 август 2023 в 00:01 2636 0

Аюрведичните лекарства, традиционна индийска здравна система, са били използвани от древни времена за стимулиране на добро физическо и психическо здраве.

Кредит PixaHive, No Rights Reserved

Аюрведичните лекарства, традиционна индийска здравна система, са били използвани от древни времена за стимулиране на добро физическо и психическо здраве.

Жената е имала повече от 25 пъти повече от нормалното количество олово в кръвта си, след като е приемала аюрведични хапчета в продължение на една година.

Жена от Канада, която многократно е била хоспитализирана поради болки в стомаха и повръщане, е развила отравяне с олово от приема на аюрведични хапчета - популярна алтернативна медицина - разкрива нов доклад за случая.

39-годишната жена е приемала до дузина хапчета аюрведично лекарство дневно в продължение на една година за лечение на безплодие. Аюрведичната медицина е форма на индийска традиционна медицина, която се използва от 3000 години, но чиито продукти понякога съдържат опасни количества олово, живак или арсен.

След седмици на умора, гадене и болка в корема, в крайна сметка се установява, че жената има над 25 пъти повече от нормалното количество олово в кръвта си и е лекувана от отравяне с олово.

Основната концепция на аюрведичната медицина е "Аюрведа" или фокус върху лечението на пациенти с естествени терапии, като билкови лекарства, и промени в начина на живот, например корекции на храненето или упражнения. Около 240 000 възрастни американци използват аюрведични лекарства, но има малко научни доказателства в подкрепа на предполагаемите ефекти върху здравето на тази система лечение, а съдържанието на лекарствата поражда опасения за безопасността им.

Тежките метали понякога се използват поради техните предполагаеми лечебни свойства и хората могат да се снабдят с аюрведични лекарства като ги "внасят частно", пишат авторите на доклада за случая.

"Това заобикаля регулираните пътища, които могат да маркират продукти с токсични вещества."

В Канада естествените здравни продукти като аюрведичните лекарства се регулират от Health Canada, федерална институция, която проверява безопасността и ефективността на продуктите. Американската администрация по храните и лекарствата счита тези лекарства за хранителни добавки, които агенцията регулира по-малко стриктно, отколкото конвенционалните лекарства.

Доскоро българската Наредба за хранителните добавки бе също с твърде либерален режим като изискванията към производството им бе само към хигиената. Сега правителството прие нова наредба, с която се определят ясни критерии по отношение съдържанието, производството, спецификациите, представянето или етикетите на хранителните добавки, за по-висок контрол срещу възможностите за нарушения. Наредбата е съобразена с настъпилите промени в законодателството на Европейския съюз. 

Жената в описания случай съобщава, че приема между "няколко" и "дузина" аюрведични хапчета дневно в продължение на повече от година. Тя разказва на лекарите за този режим на лечение, след като посещава спешното отделение три пъти за шест седмици за симптоми като коремна болка, запек, гадене, умора, задух и звънене в ушите. Установено е също, че пациентката има ниски нива на желязо.

При едно от посещенията тя показва признаци на рядко заболяване, известно като порфирия, което засяга начина, по който тялото произвежда хемоглобин, пренасящият кислород протеин в червените кръвни клетки. По-нататъшното изследване скоро принуждава жената да разкрие историята си на приемане на аюрведични лекарства и кръвните изследвания показват, че има 55 микрограма олово на децилитър от кръвта си - еквивалентно на повече от 25 пъти над нормалните нива.

Хората могат да бъдат изложени на олово от много източници като замърсена храна, питейна вода или домашен прах, но обикновено в ниски нива. Токсичното излагане често се свързва с конкретна работа, например работещи в строителната индустрия, или определени хобита, включително стрелба с огнестрелно оръжие. Симптомите на отравяне с олово включват болки в корема, гадене, високо кръвно налягане и нарушена памет. В екстремни случаи може да доведе до увреждане на органи и смърт.

Тъй като жената не е имала други потенциални източници на излагане на олово, лекарите са я инструктирали незабавно да спре приема на хапчетата и са й предписали лекарства за лечение на отравяне с олово. В рамките на една година нивата й на олово се стабилизират, енергията й се връща и гаденето и болките в корема й изчезват.

Аюрведическата клиника, която доставя хапчетата, по-късно е разследвана от държавни здравни органи; разследването води до конфискуването на стотици хапчета от доставчика. В проба от 15 от тези хапчета обществените здравни агенции установяват, че 14 съдържат "високи нива на арсен, живак или олово". Разследващите са издали официално предупреждение към потребителите , че продуктите, продавани аюрведичната клиника, „представляват опасност за здравето“.

Авторите на доклада, публикуван във вторник (8 август) в Canadian Medical Association Journal, смятат, че случаят трябва да бъде сериозно предупреждение.

"Този ​​случай подчертава рисковете и клиничните прояви на оловна токсичност от аюрведичните лекарства и значението на сътрудничеството между клиницистите и органите за обществено здравеопазване за контролиране на риска за здравето от олово в потребителските продукти", пишат те в доклада.

Справка: Lead toxicity from Ayurvedic medicines
Julian Gitelman, Howard An, Vincent Spilchuk and JinHee Kim
CMAJ August 08, 2023 195 (30) E1010-E1012; DOI: https://doi.org/10.1503/cmaj.230592

Източник: Ayurvedic infertility medicine sends woman to hospital with lead poisoning, Emily Cooke, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !