Болестта може да се помирише: Ароматните знаци на болестите за ранна диагностика

Изследователите дефинират наново изгубеното изкуство на разпознаване на болестите с помощта на изключително чувствителния нос на една жена.

Ваня Милева Последна промяна на 18 юли 2023 в 00:01 5770 0

Джой Милн използва способността си да усеща миризмата на болестта, за да помага на изследователите да идентифицират ранни биомаркери на болестта.

Кредит APOPO

Джой Милн използва способността си да усеща миризмата на болестта, за да помага на изследователите да идентифицират ранни биомаркери на болестта.

Ароматът е мощен портал на времето, който съживява отдавна забравени спомени в ясни детайли. Човешкият мозък започва да изгражда библиотека от миризми още в детска възраст, която се разраства в зряла възраст. При хората с наследствена хиперосмония - рядка, повишена способност за откриване и разпознаване на миризми - този архив от миризми може да бъде огромен и забележително прецизен.

Джой Милн, пенсионирана медицинска сестра и изследовател, открива тази си свръхспособност още като дете. Бабата на Милн - също със свръхчувствително обоняние - я обучава да разпознава миризми, както я е научила собствената ѝ майка. Като медицинска сестра Милн се сдобива с обширна библиотека от клинични миризми, разпознавайки закономерностите между симптомите на заболяванията и диагнозите. След диагностицирането на болестта на Паркинсон на покойния ѝ съпруг тя осъзнава, че мускусната миризма, която той носи на тила си повече от десетилетие, е ранен предупредителен знак и че може да я открие и при други пациенти с тази диагноза.

Сега Милн има мисия да изпълни обещанието, което е дала на смъртния одър на съпруга си, да постигне напредък в ранното диагностициране и лечение на болестта на Паркинсон. Тя помага на изследователите да идентифицират биомаркерите на болестта на Паркинсон в себума - мазната субстанция, отделяна от мастните жлези. Тези уникални химически модели, произвеждани като отпадъчни продукти от анормалния метаболизъм - известни като летливи органични съединения - създават миризмата на болестта.

Въз основа на тези по-ранни проучвания тя, заедно с Друпад Триведи (Drupad Trivedi), биомедицински изследовател и преподавател по аналитични и измервателни науки в Университета в Манчестър, обединяват усилията си, за да идентифицират различните ароматни сигнатури, произвеждани много преди появата на невромоторните симптоми на болестта на Паркинсон.

По време на този продължаващ с години продромален (отнасящ се до периода между появата на първоначалните симптоми и пълното развитие на болестта) стадий пациентите проявяват привидно несвързани признаци, включително промени в телесната миризма и състоянието на кожата, намалено обоняние, запек и поведенческо разстройство по време на сън с бързи движения на очите (REM), симптоми, обозначавани с RBD (Rapid eye movement sleep Behaviour Disorder).

"Обикновено по време на REM съня тялото ни е парализирано, за да предотврати изиграването на сънищата ни. Но при някои хора това не е така и те страдат от бурни движения по време на сън. Най-малко 70% от тях ще развият неврологично разстройство в бъдеще", посочва Триведи.

Милн си спомня за ранните симптоми на съпруга си, един от които е RBD.

"Забелязах тази странна миризма, но не се замислих за нея, защото той прогресираше в Паркинсон и преобладаващата миризма бе миризмата на Паркинсон", разказва тя.

Триведи и екипът му изследват дали лицата, диагностицирани с RBD, имат уникален подпис на летливите органични съединения в сравнение с пациентите с болестта на Паркинсон и здравите контроли, и съобщават резултатите си в неотдавнашно препринт проучване.

Те са използвали газова хроматография, масспектрометрия и машинно обучение, за да анализират ЛОС от проби от тампони, събрани от богатата на себум горна част на гърба на участниците в изследването. Те ги сравняват с моделите на миризми, които Милн идентифицира с помощта на собствения си аналитичен инструмент - изключително чувствителен нос. Когато Милн усетила първите няколко тампона от пациенти с RBD, тя си помислила: "О, Боже, това е, което е било на възглавницата!"

Триведи и екипът му установили, че химическият подпис на RBD се състои от метаболити, които изглеждат като междинни между здрави контроли и пациенти с болестта на Паркинсон.

"REM разстройството на съня определено има различна миризма. Това изненада всички ни", разказва Милн.

Триведи обяснява, че "способността да усетиш миризмата на нещо и да сглобиш парчетата е забележителна. От аналитична гледна точка това означава, че има много последователна сигнатура от летливи вещества, които един наистина добър нос може да идентифицира."

Въпреки това, тъй като не всички индивиди с RBD развиват болестта на Паркинсон, са необходими допълнителни проучвания, за да се определи дали ароматният подпис на пациентите с RBD преди Паркинсон се различава от този на пациентите с RBD, които не развиват болестта на Паркинсон.

"Невродегенеративните разстройства са трудни за диагностициране, особено в началото. Това изследване потвърждава, че има откриваема промяна в профила на летливите органични съединения при ранния Паркинсон", коментира Абхинав Бхушан (Abhinav Bhushan), асистент по биомедицинско инженерство в Илинойския технологичен институт, който не е участвал в изследването. "Ако успеем да поставим ранна диагноза, може да успеем да забавим прогресията или да лекуваме заболяването."

Милн подчертава съществената роля, която грижещите се за болните играят за ранното откриване.

"Ако сте лице, полагащо грижи, знаете всичко за искрите на преживяването, за ранните неща, които се случват. Спомняте си миризмата на възглавницата, спомняте си, че трябва да перете отново и отново ризите, особено около яките, и си спомняте как се променя миризмата на облегалката за глава в колата."

Уникалната способност на Милн да рисува своя сетивен свят в нюанси на миризмата осветява миналото и хвърля също толкова светлина към бъдещата диагностика и лечение.

Справка:

  1. Milne, J. Experience: I can smell illness in people. October 21, 2022. Accessed June 2, 2023. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2022/oct/21/experience-i-can-smell-illnesses-in-people
  2. Trivedi DK, Sinclair E, Xu Y, et al. Discovery of volatile biomarkers of Parkinson's disease from sebum. ACS Cent Sci. 2019;5(4):599-606. doi:10.1021/acscentsci.8b00879 
  3. Sinclair E, Walton-Doyle C, Sarkar D, et al. Validating differential volatilome profiles in Parkinson's disease. ACS Cent Sci. 2021;7(2):300-306. doi:10.1021/acscentsci.0c01028 
  4. Walton-Doyle C, Heim B, Sinclair E, et al. Investigation of volatile metabolites in sebum as prodromal indicators of Parkinson’s disease. bioRxiv. Preprint posted online March 2, 2023. doi: 10.1101/2023.03.01.530578 
  5. Mantri S, Morley JF. Prodromal and early Parkinson’s disease diagnosis. May, 2018. Accessed June 2, 2023. https://practicalneurology.com/articles/2018-may/prodromal-and-early-parkinsons-disease-diagnosis
  6. Roguski A, Rayment D, Whone AL, et al. A Neurologist's guide to REM sleep behavior disorder. Front Neurol. 2020;11(610). doi:10.3389/fneur.2020.00610

Източник: Disease Scent Signatures Disclose What the Nose Knows, Тhe scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !