Факт: Ваксините не причиняват аутизъм

Ваня Милева Последна промяна на 30 януари 2015 в 12:39 24877 20

Тази карта, съставена по програмата Global Health, показва огнища от нови заболявания, които иначе биха били предотвратени чрез ваксинация. Огнищата на морбили са в лилаво, а на магарешка кашлица - в зелено. Ето как движението против ваксиниране е помогнало на разпространението на заболяванията.

Екипът на Наука OFFNews не би могъл да не реагира по повод наскоро внесената в МС и НС нова петиция на пациентски и родителски организации срещу задължителните ваксини. 

Трябва да подчертаем, че на чисто медицинска или научна основа, не съществува абсолютно никакъв дебат за ползата от ваксините. Комбинацията от добра хигиена и ваксини е най-ефективният начин да бъде предпазено здравето на хората.

Именно ваксините са откритието, което спасява всяка година живота на няколко милиона човека. И това е доказано от статистиката.

Онези хора, които пускат подобни петиции са заблудени от всевъзможни псевдо-научни сайтове и форуми като бгмама, както и от "лекари", естествено хомеопати (една друга псевдонауна практика). 

Не храня илюзията, че написаното тук може да им повлияе - дениализмът* е велика сила. Надявам се написаното да стигне поне до непредубедените, но желаещи да се информират родители, които се съмняват в конспиративните теории.

*Дениализъм - ирационално отричане, отказ да се приемат твърдо установени научни или исторически факти

Има много митове и заблуди около ваксините, но като начало, ще разгледаме първата и една от най-разпространените:

Аутизмът

Аутизмът има много и разнообразни симптоми. Това са предимно трудности с поведението, социалните умения и комуникацията. Какви са конкретните причини за болестта не изяснено докрай, но сигурно, че са заложени генетично.

До този извод учените са стигнали като са изследвали близнаци. Установено било, че ако един от еднояйчните близнаци страда от аутизъм, рискът и вторият близнак да заболее от аутизъм е повече от 90%. При двуяйчни близнаци, които нямат еднакви гени като еднояйчните, вероятността вторият близнак да е аутист е по-малка от 10%.

Това доказва, че аутизмът има генетична основа. Определени са и конкретните гени, които причиняват аутизъм. Освен тях, външните, негенетични фактори са прекарана рубеолата по време на бременността, особено в първото тримесечие, тежките метали, замърсената околна среда и др.

Но във форуми като бг-мама, виновникът е един - ваксините.

"Ваксините причиняват аутизъм"

Това е една безумна лъжа, тръгнала от д-р Уейкфийлд, която обаче е изключително упорита и изглежда трудно ще заглъхне.

Истерията около "ваксините и аутизма" започна през 1998 г. с едно конкретно проучване върху 12 деца, в което се говори за някаква хипотетична връзка между ваксини и аутизъм. По-точно, че е възможно ваксината МПР (против морбили, паротит и рубеола) да предизвиква аутизъм. Съобщението е на д-р Уейкфийлд в медицинското списание "The Lancet" за осем деца, които са развили аутизъм и получили чревни проблеми скоро след поставянето на ваксина МПР.

Това проучване е широко разпространено от медиите в цял свят и събужда страховете на милиони родители.

Но необяснимо защо, с лекота се подминават факта, че изследването е обявено за фалшифицирано, а авторът му, Андрю Уейкфилд - отдавна е дискредитиран.

"The Lancet" оттегля публикацията му заради разкритите груби нарушения и фалшификации на данни от страна на Андрю Уейкфиилд. Впоследствие, медицинските права на д-р Уейкфийлд са отнети заради нарушения на медицинската етика, както и заради разкритията, че е планирал да се възползва финансово от масовите страхове свързани с ваксините.

До момента нито едно от многобройните изследвания, сравняващи стотици хиляди деца, ваксинирани с МПР, със стотици хиляди други, които никога не са били ваксинирани с нея,  проведени след 1998 г. не успя да открие връзка между аутизма и активността на имунната система. 

Проучванията показали, че рискът от появата на аутизъм е еднакъв за двете групи изследвани деца.

На Андрю Уейкфилд му отнемат лекарските права, защото се оказва, че е спонсориран от конкурентна фирма, готвеща се да произведе алтернативна на МПР ваксина.

Живакът

Притесненията на родителите са разбираеми по две линии: твърде много имунизации в кърмаческа възраст и наличието на живак във ваксините.

В миналото във ваксините се е слагал тиомерозал, консервант, който съдържа живак. Анти-вакс движението започва да обвинява тиомерзала за същото, за което и МПР ваксината – че причинява аутизъм.

Живак обаче отдавна не се слага във ваксините.

През 1999 г. за по-голяма сигурност той е бил премахнат от състава на ваксините, което обаче само засилва подозренията. Общественият натиск води до нови изследвания, които доказват, че прилаганият в миналото живак е бил в количество, което не влияе на здравето.

Факт е, че живакът е природен елемент, който се среща в земната кора, въздуха, почвата и водата и всички ние сме изложени постоянно на въздействието му. Бебетата, които предимно се кърмят, поглъщат два пъти повече живак от количеството, което се е съдържало във ваксините. Неоснователни са притесненията на родителите относно многото ваксини, между другото у нас са доста по-малко, отколкото в Канада, САЩ и Англия например.

Тиомерзалът е премахнат от всички педиатрични ваксини още през 2000 г., тъй че, ако наистина това вещество има онещо бщо с аутизма, нивата отдавна трябваше да са спаднали, но това не се случва.

През 1993 г. Япония въвежда едновалентна ваксина срещу морбили (каквато се препоръчва от Андрю Уейкфилд). Ефектът е обратен - кривата на заболеваемостта от аутизъм в Япония продължава да върви нагоре. 

Тези факти, обаче не получават същата популярност като всеизвестните "аргументи" на антиваксърите. "Теорията" на Уейкфилд остава устойчива сред най-уязвимите групи като в случая, податливи на манипулации поради липса на знания или нежелание да чуят фактите.

Както днес писа във фейсбук д-р Юлиан Караджов:

"Аз съм съгласен с една уговорка: Не "право на информирано съгласие" а задължение за доказване правото на информирано съгласие. Което да се потвърждава с изпит по имунология, токсикология и пр. -логии на желаещите сами да вземат решение."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6010

20

Nadiatrushy

13.07 2018 в 17:26

И да- 99% от децата, отключили аутизъм, са получили увреждането след поставяне на ваксина. Питайте родителите на деца с аутизъм, те най-добре знаят защо ги е сполетяла тази участ! А вие може да си драскате лъжи колкото си пожелаете.

6010

19

Nadiatrushy

13.07 2018 в 17:21

Няма как да продължавате да лъжете обществото. Обществена тайна стана вече факта, че ваксините убиват, увреждат (ако все пак остане детето живо) и водят до автоимунни заболявания. Вредите, причинени от ваксини са неимоверни за всяко поколение. Няма ваксина, предпазваща от каквато и да било болест. Има здрав имунитет само и единствено без ваксини. Има научни изследвания, доказващи безспорно вредата от тези отрови. Родителите, интересуващи се от здравето и благополучието на децата си, отдавна не се ловят на тази въдица!

05.02 2016 в 13:38

Срамна статия!
След почти всяка ваксинация моето дете имаше много, много висока температура, след извество време се появиха и проблемите: 2 пъти влиза в болница с разстройство, като диагнозата беше неизяснена причина; след това обратно, получи запек, който продължава и сега, изхожда се или с "Мелилак" или с "Лактулоза"; започнаха неустановени обриви по слабините; започна да отказва храни - престана да яде супи, готвени, плодове и зеленчуци; при силни миризми на готвени храни или от газовете на колите получава контракции за повръщане. Появиха есе и аутистичните белези - неподредена реч, слаб очен контакт, раздразнителност, неустойчиво внимание, усамотяване.
Ваксините не причиняват аутизъм, те атакуват стомаха и червата, убиват микрофлората в тях, въздействата на стените на червата и стомаха и ги правят пропуескливи за токсините, които атакуват мозъка на децата!!!!

26.01 2016 в 08:46

"прилаганият в миналото живак е бил в количество, което не влияе на здравето."

В науката не е известен подобен факт: точно обратното живакът е най-токсичният от елементите в Менделеевата таблица и всякакво количество от него убива.

Живакът се използва при умъртвяването на страничните вируси и бактерии, които не са предназначени, но не мог да бъдат отделени. Това изначава, че във самата ваксина се съдържат "умъртвени" чрез живак компоненти и това не може да бъде избегнато. Същата е причината за употребата на формалдехидът.

Заглавието на статията е лъжа: няма такова публично известно доказателство, което да се нарече "факт", и което да е директно свързано с употребата на ваксини. Тази карта, публикувана на стената ви е фалшификация.

09.11 2015 в 16:21

Не става въпрос за ползата/вреда от ваксините, а дали те причиняват аутизъм. Проблемът е, че "защитниците" или претендиращите за научни познания нямат представа от наука, не са постигнали никакви резултати в тази насока, не четат сериозни изследвания и нямат система на рационално мислене. Истината е,че аутизма е автоимунно заболяване, причинено от вирус морбили-съставка на тривалентната ваксина. Изследвано и доказано от истински учени, а не от доктори, които нямат понятието от наука

02.02 2015 в 15:55

Добре, зачитаме и вашето мнение, но когато пред очите ми здрави деца след ваксина имат куп проблеми и заболявания малко ми е трудно да повярвам сляпо дори на лекар! Изгледайте следното видео!Колкото по-малко химия в организма толкова по-добре!

http://vbox7.com/play:ec6ac48859

01.02 2015 в 20:21

Toro, аз също познавам точно същия случай. Второто дете (за късмет) е здраво. Но пък тази същата жена е виден деец в бгмама и реве срещу ваксините. И като гуру дава наставления на други подобни майки, имащи дете с аутизъм - кво да ядат, некви чудейни неща. А жените с дете аутистче имат силното желание да имат и здраво дете, затова раждат задължително поне още веднъж. От една страна това е атавизъм (искат да оставят здраво поколение), от друга не искат да се примирят родителите, че имат самите те сбъркан ген.

И ето ти, една от тия женици, привлечена от бг-мама-гуруто, роди и второ дете. Съответно не се поставяха ваксини и въобще се избягваха всички подозрителни обстоятелства, които могат да доведат до аутизъм. А знаеш, че аутизъм се открива на възраст около 3 г., точно след една от ваксините. Е, на тая жена и второто дете е аутист. Очевидно е, че не е ваксината.

01.02 2015 в 20:13

Коментирам в оф нюз от години. Защо сега коментарът ми ще минава модерация?
Защото е с противно мнение на платената публикация за безвредност на ваксините?

01.02 2015 в 20:04

Познавам майка на две деца, едното - първото с аутизъм.
Който се е проявил на три години и половина, след слагането на ваксина. До тогава детето говореше и контактуваше супер НОРМАЛНО, даже беше по-напред в развитието си от връстниците. След ваксината, в рамките на месец изключи!
Пред очите ми, не чета и бгмама.
Производителите на ваксини, не са ли едни от най-богатите?

01.02 2015 в 19:27

Антиваксиналните течения имат за цел да затрият излишното население. Теория на естествения подбор. Все пак ваксините и антибиотиците направиха населението на планетата толкова голямо. Така че нека подкрепим онези, които искат да убият децата си, защото така ще има повече за нашите.