Флурона: Могат ли едновременно COVID-19 и грипът да причинят „двойна пандемия“?

Ваня Милева Последна промяна на 05 януари 2022 в 09:17 7558 0

Когато светът се изолира, за да предотврати разпространението на COVID-19, това премахна няколко допълнителни заболявания – включително грипа. Здрасните специалисти отчетоха, че разпространението на грипа са "необичайно ниско" през сезон 2020-2021 в световен мащаб, въпреки високите нива на тестване. Но тъй като мерките в някои части на света започват да отслабват, въпросът какво може да се случи с човек, заразен едновременно с грип и COVID-19, става все по-належащ.

Миналата седмица бе съобщено, че човек е дал положителна проба и за двете заболявания в Израел - състояние, наречено "Flurona" (от "flu" -грип на англ. и "coronavirus"). Докладът идва от град Петах Тиква (Petah Tikva), където е установено, че млада бременна жена има както грип, така и COVID-19 при тестване в болница Beilinson. Пациентката не е ваксинирана срещу нито един от двата вируса.

За щастие, симптомите на пациентката са леки, по данни на EuroNews, и оттогава се е прибрала у дома. Докато някои издания съобщават за случая с "Флурона" като първи в света, представянето на болестта всъщност не е толкова ново. Подобни случаи са били открити от изследователи от Колумбийския университет, САЩ, в началото на 2020 г., съобщава The Atlantic.

Намаляването на нивата на грипа през сезон 2020-2021 г. вероятно е кумулативният ефект от ограниченията на COVID-19 като носене на маски, социално дистанциране, плюс затварянето на училищата, работни места и хотели. Тъй като подобни  ограничения се разхлабват в определени части на света, където по-малко хора са се ваксинирали с ваксини срещу грип (като в България), се предполага, че можем да бъдем изложени на риск от „двойна пандемия“, ако Флурона се разпространи.

Докато предварителните проучвания показват, че сегашният доминиращ щам Омикрон изглежда по-щадящ, смесването с грип може да ни върне към тежестта на боледуването от варианта Делта. Това отново ще постави в катастрофален натиск болниците и други здравни услуги и ще увеличи мотивацията за повторно въвеждане на по-строги ограничения.

До момента малко се знае за тежестта на Флурона – но с нарастването на грипа е вероятно да започнат да се увелиават случаите на двойна инфекция. Здравните специалисти казват, че е необходимо повече изследване, за да се разбере по-добре дали Флурона може да бъде по-смъртоносна за определени пациенти и дали (или как) наличието на двете заболявания може да повлияе на плана за лечение на пациентите и очаквания резултат.

„Загадка е какво ще се случи“, коментира пред National Geographic Моника Ганди (Monica Gandhi), специалист по инфекциозни болести от Калифорнийския университет, Сан Франциско. „Нямаме имунитет срещу грип от миналата година и ще се смесваме повече. Трябва да сме подготвени и двата [вируса] да се появят наведнъж."

Източник: Flurona: Could Simultaneous COVID-19 And Flu Cause A "Twindemic"?, iflscience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !