Гледайте на живо обявяването на Нобеловите награди 2016 (стрийм)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 октомври 2016 в 12:00 2980 0

Кредит Nobelprize.org

Сайтът Nobelprize.org ни дава възможност да станем съпричастни с раздаването на най-престижните награди за наука - Нобеловите награди 2016.

Ще имате възможност да видите на живо обявяването и представянето на лауреатите, най-актуалните новини около Нобелови награди 2016, пресконференциите на институции, определящи нобеловите лауреати, ексклузивни интервюта с членове на Нобеловите комитети. 

Наградите ще бъдат обявени, както следва:

  • Физиология и медицина: понеделник 3 октомври, 12:30 часа (бълг. време)
  • Физика: вторник 4 октомври, 12:45 ч (бълг. време)

  • Химия: сряда 05 октомври, 12:45 ч (бълг. време)

  • Мир: петък, 7 октомври, 12:00 ч (бълг. време)
  • Икономически науки: понеделник, 10 октомври, 12:45 ч (бълг. време)
  • Литература: датата ще бъде определена по-късно

Кой избира нобеловите лауреати?

В последното си завещание, Алфред Нобел, специално определя институциите, отговорни за награждаването и посочващи нобеловите лауреати. От 1901 г. за възлагане на Нобеловите награди се основава на система от номинации, определяни от четири институции: Шведската кралска академия на науките (физика, химия и икономически науки), Каролинският медикохирургически институт в Стокхолм (физиология или медицина), Шведската академия (литература) и 5-членен комитет, избран от норвежкия парламент (за мир).

Правила за избиране на нобеловите лауреати

Да се надяват да получат Нобелова награда могат само тези, които са изобретили или открили нещо наистина важно в една от дисциплините, които шведският учен и бизнесмен Алфред Нобел е определил - физика, химия, медицина, литература и мир. Наградата в категорията икономика се дава едва от 1968 година.

Никой не може да се предложи сам, кандидат-лауреатите трябва да бъдат номинирани - от някой от предишен нобелов лауреат, от декана на скандинавски факултет в съответната област или от някой друг учен, когото Кралската шведска академия на науките счита за достоен.

Номинираните предават научния си труд за оценка. За всяка от петте дисциплини има комисия от експерти, включваща 3 до 5 души.

Лауреатите са най-много по трима в категория. Имената им се оповестяват в началото на октомври. Повечето от тях узнават от медиите, че са получили Нобелова награда.

Официалната церемония по награждаването по традиция се провежда на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел. Има строги изисквания за облеклото. Мъжете трябва да носят фракове и бели папионки, като костюмите се шият по поръчка специално за лауреатите. Паричната стойност на наградата е около 1 милион евро. Ако има няколко лауреати в една категория, сумата се поделя по определени правила като парите се облагат с данък.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !