"Хапче-чудо" спира невродегенеративните болести на мозъка като деменцията

Антония Петрова Последна промяна на 21 април 2017 в 13:29 41941 0

Снимка: Pixabay

Учени са въодушевени от откритието на лекарство, което спира всички невродегенеративни мозъчни болести като деменцията, съобщава ВВС News.

През 2013 г. екип от британския Medical Research Council за първи път успява да спре умирането на мозъчни клетки, като предизвиква сензация по целия свят с това постижение. Тогава обаче използваните съединения не са подходящи за хора, защото причиняват увреждания на органите.

Сега две нови лекарства се оказва, че имат същия защитен ефект върху мозъка и дори са безопасни за използване от хора.

Проучването е публикувано в списание Brain.

"Наистина е вълнуващо", възкликва проф. Джована Малучи (Giovanna Mallucci) от MRC Toxicology Unit в Лестър, Великобритания, която възнамерява скоро да започне клинични тестове върху пациенти с деменция и очаква да узнае до 2-3 години дали лекарствата ще имат ефект.

Новаторският подход при това изследване е съсредоточено върху естествените защитни механизми, изградени в мозъчните клетки. Когато вирусът атакува мозъчната клетка, това води до изграждане на вирусни протеини. Клетките отговарят като преустановяват почти цялото производство на протеини с цел намаляване разпространението на вируса.

Много невродегенеративни болести включват производство на дефектни протеини, които активират същите защити, но с по-тежки последствия. Мозъчните клетки затварят производството за толкова дълго, че евентуално водят до собственото си измиране от глад. Този процес, който се повтаря в невроните на мозъка, може да разруши способността за движение и запаметяване и дори да убие човек в зависимост от болестта.

Именно това се смята, че е мястото на множество форми на невродегенерация. Затова и спирането на този процес се очаква да лекува много различни заболявания. 

Двете лекарства, показват, че могат при деменция и други свързани с приони заболявания като болестта на Кройцфелд-Якоб успешно да спират умирането на мозъчните клетки, са тразодон (който вече се ползва срещу депресия, което значително би ускорило тестовете и процеса на одобрението му и за друга употреба) и DBM (който се тества върху пациенти с рак).

"И двете са силно защитни и предотвратяват дефицита на паметта, парализата и дисфункцията на мозъчните клетки", обяснява проф. Малучи. "Време е за клинични тестове, за да видим дали има подобни ефекти и върху хора. Малко вероятно е да излекуваме напълно заболелите, но като се прекрати напредъка при болестта Алцхаймер, тя се променя в нещо напълно различно и може да се живее с нея", допълва ученият. 

Макар тразодонът вече да се ползва като медикамент, тя добавя: "Като професионалист, лекар и учен, трябва да посъветвам хората да почакат с резултатите". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !