Хапче против махмурлук разгражда до 70% алкохола за един час

Най-добрият лек за махмурлук си остава пиенето на по-малко алкохол предния ден, но може ли това ново хапче да помогне?

Ваня Милева Последна промяна на 07 юли 2022 в 00:01 17948 0

Махмурлук

Кредит Toms Baugis/Flickr (CC BY 2.0)

Махмурлук.

Нова добавка против махмурлук наскоро излиза в продажба във Великобритания. Предлага се на пазара от шведската фирма Myrkl като „хапче преди пиене, което действа“.

Твърди се, че хапчето разгражда до 70% алкохол след 60 минути. Това означава, че ако някой изпие 50 мл 40% алкохол, който съдържа 20 ml чист алкохол, само 6 мл от алкохола ще попаднат в кръвта. Това е същото като човек да изпие само 15 мл алкохол.

Това намаляване на количеството алкохол, абсорбирано от тялото, се отразява от намаляването на краткосрочните ефекти на алкохола, като еуфория и намалена тревожност.

Компанията, която произвежда тази добавка, препоръчва да се приемат две хапчета 1 до 12 часа преди консумация на алкохол.

Пробиотичната добавка съдържа две полезни за червата бактерии – Bacillus subtilis и Bacillus coagulans – произведени от ферментирали оризови трици. Тези бактерии естествено разграждат алкохола до вода и въглероден диоксид. Киселинноустойчивата капсула предпазва бактериите от естествените стомашни киселини, така че да могат да достигнат до червата, където повечето алкохол се абсорбира в кръвта.

Какво казва науката

Хапчето е насочено към тези, които не искат махмурлук след пиене предния ден. Но могат ли тези хапчета наистина да предотвратят махмурлука?

Махмурлукът се дължи главно на дехидратиращия ефект на алкохола, който може да причини главоболие. Директният ефект на алкохола върху стомаха също може да причини болки в стомаха и гадене. Ако в организма се приема по-малко алкохол, рисковете от дехидратация са по-малки. Но тъй като хапчетата действат само след като алкохолът е преминал през стомаха към червата, те няма да спрат ефекта на алкохола върху стомаха.

Доказателствата на компанията Myrkl се основават на едно единствено публикувано изследване. Двадесет и четири здрави млади бели възрастни доброволци са били помолени да приемат или две хапчета Myrkl, или фиктивни хапчета (плацебо) всеки ден в продължение на седем дни. След това им е дадено малко количество алкохол (между 50 и 90 мл алкохол) според теглото им. През следващите два часа е тествано нивото на алкохол в кръвта им.

Изследователите са установили, че през първите 60 минути количеството алкохол в кръвта е било със 70% по-ниско при тези, които са получили Myrkl в сравнение с фалшивото хапче.

Въпреки че това проучване е добре проектирано, включително произволно разпределяне на хората в групите Myrkl или плацебо, няколко проблема правят резултатите по-слаби. Първо, изследователите отчитат резултати само от 14 от 24-те души, тъй като десет са имали по-ниски нива на алкохол в кръвта в началото.

Второ, резултатите варират между различните хора, което намалява точността на изследването. И трето, изследователите са тествали седемдневно лечение преди едно питие алкохол, но компанията препоръчва само две хапчета един до 12 часа преди да изпиете каквото и да е количество.

Проучването също оставя много въпроси без отговор. Действа ли хапчето при хора, които не са млади, здрави и бели? Действа ли при хора с чревно или чернодробно заболяване? Има ли разлики в ефекта на хапчето при мъжете и жените? Какво се случва, когато храната и алкохолът се приемат заедно? Лекарствата променят ли действието на хапчетата?

Вече е известно, че полезните чревни бактерии се променят от продължителни заболявания и начин на живот (пушене, редовна консумация на алкохол и диета). Известно е също, че алкохолът се абсорбира по различен начин в зависимост от теглото, пола, физическата активност и консумацията на храна . Тези фактори могат да намалят или увеличат ефекта на полезните бактерии в хапчетата на Myrkl.

Пробиотиците са безопасни и широко достъпни. Те могат да бъдат закупени като кисело мляко, напитки или хапчета от много супермаркети и магазини за здравословни храни. Двете бактерии в хапчетата на Myrkl също вероятно са безопасни за повечето хора. И все пак пробиотиците, давани на хора със заболявания, могат да нарушат естествения баланс на полезните чревни бактерии, причинявайки инфекция или чревни симптоми.

Хапче преди пиене за предотвратяване на махмурлука на следващия ден би било от полза за някои хора. Но с всички въпроси без отговор около Myrkl, най-добрият лек за махмурлук си остава пиенето на по-малко алкохол предния ден.The Conversation

Авторът Ашвин Дханда (Ashwin Dhanda) е почетен доцент по хепатология в Университета на Плимут.

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !