Каквото и да празнувате на 14.02., ако смесвате алкохола, махмурлукът е неизбежен

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 14 февруари 2020 в 00:15 6377 0

Снимка: Pixabay

Стара европейска поговорка гласи, че "Ако се пие бира преди вино всичко ще е перфект, а вино преди бира ще стане дефект."

Но днес учените доказват, че няма значение редът на напитките - "Ако прекалите с поливането на празника, бил той на виното или на любовта, все ще ви бъде зле на сутринта".  

Повечето хора рано или късно в живота си се срещат с неприятните последствия от прекомерната употреба на алкохол - махмурлукът. Той води до ниска продуктивност, лошо представяне или отсъствие от работа или учебния процес и дори рискове за живота в ежедневни дейности като шофиране и работа с машини.

Симптомите на махмурлука се проявяват, когато високата концентрация на алкохол в кръвта започне да се връща към нулата. Изненадващо, този феномен не е изучен докрай, но се смята, че основните причини за неразположението са обезводняването и разстройво на метаболизма и хормоните. Махмурлукът изглежда се влияе и от наличието на други вещества, освен от алкохолното съдържание. Предполага се, че оцветителите и овкусителите влошават сутрешните тежки чувства, което би могло да обясни защо при същото алкохолно съдържание бърбънът причинява по-тежък махмурлук от водката.  

И докато няма сигурни начини за лечение на махмурлука, хората често се доверяват на народната мъдрост. В редица европейски езици като френски, немски и английски съществуват поговорки, препоръчващи употребата на бира преди вино за по-малко "щети".

Поради липсата на доказателства потвърждаващи или отхвърлящи тези народни мъдрости, учените от университета Витен/Хердеке (Witten/Herdecke University) в Германия и Кеймбридж в Обединеното кралство правят научна оценка дали тези дълговечни препоръки наистина намаляват бремето на махмурлука.

Резултатите от това проучване са публикувани в the American Journal of Clinical Nutrition.

Снимка: Pixabay

Без да съобщават колко са били първоначално желаещите да вземат участие в това тежко изпитание, учените набират деветдесет доброволци на възраст между 19 и 40 години и ги разделят на три групи. Първата група консумират около две и половина халби бира, последвани от 4 големи чаши вино. Втората група приемат същите количества, но в обратния ред. Субектите в третата, контролна група консумират или само бира, или само вино. 

Голямото достойство на това изследване е кръстосаното изпитване - след седмица участниците в първа и втора група сменят местата си и пият в обратен ред. Субектите от контролната група, консумирали само бира или само вино, също сменят напитките. Така се сравняват не само групите, но и всеки участник самостоятелно. 

Участниците са запитвани регулярно за състоянието им и накрая на тестовия ден дават лична оценка на достигнатото ниво на опиянение от 0 до 10. Преди да заспят, също в центъра за иследване, всеки участник получава индивидуално количесво студена питейна вода, според телесното тегло. Всички участници са държани под медицинско наблюдение през цялата нощ.

Снимка: Pixabay

На следващия тежък ден, участниците дават оценка на махмурлука си по скала от 0 до 56 (т. нар. Остра скала на махмурлука), базирана на фактори като жажда, отпадналост, главоболие, световъртеж, гадене, стомашни болки, сърцебиене или загуба на апетит. 

Учените откриват, че при нито една от трите групи няма значима разлика при подреждането на алкохолните напитки. Жените имат малко по-лош махмурлук от мъжете. И докато нито тестовете на кръв и урина, нито фактори като възраст, пол, телесно тегло, порядък на пиене или честота на махмурлуците помагат в предвиждането на силата на неразположението, повръщането и самооценката на напиването са свързани с по-тежко състояние. 

"При използваните бяло вино и светла бира, не открихме истина в идеята, че пиенето на бира преди виното води до по-слаб мамурлук, от обратния ред", съобщава първият автор Йоран Кохлинг (Jöran Köchling) от университета Витен/Хердеке. "Истината е, че прекомерната употреба на която и да е алкохолна напитка ще доведе до махмурлук. Единствения сигурен начин да разберете колко ще ви е зле на сутринта е според това колко сте пиян и дали ви е зле. Когато пием трябва да сме внимателни за тези признаци."

Д-р Кай Хензел (Kai Hensel), старши преподавател в университета Кеймбридж и старши автор на проучването добавя: "Колкото и да е неприятен махмурлука, трябва да запомним, че той имат едно важно достойнство - това е защитен знак, помагал на хората от векове да променят бъдещото си поведение. С други думи, помага ни да се поучим от грешките си".

Д-р Хензел казва, че има две основни причини за провеждане на изследването. "Първо, ясен резултат в полза на един определен ред би помогнал да се намалят махмурлуците и да се помогне на много хора да прекарат по-приятен ден след дълга нощ. За съжаление, нашите резултати показват, че няма начин да се избегне неизбежното, поставяйки един алкохол преди друг. Но това изследване целеше и да покаже, по начин приемлив за публиката, как сериозно проведеното проучване може да даде ясен отговор на специфичен въпрос и да бъде забавно едновременно с това. Надяваме се, че това ще вдъхнови следващите поколения млади леари и учени да се забавляват и в научната среда."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !