Японски учени успяха да възстановят зрението на пациент със стволови клетки

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 май 2016 в 09:00 9408 0

Кредит daniellembass.com

Японски учени докладват за първата успешна трансплантация на стволови клетки, извлечени от кожата на пациентка и трансплантирани в очите й.

Благодарение на тази операция частично е възстановено изгубеното зрение на пациентката.

Пациентката, 70-годишна жена, е с диагноза, свързана с възрастова дегенерация на макулата - най-разпространената причина за увреждане на зрението при възрастните хора. Тя се подлага на експериментално лечение през 2014 г. като част от пилотно проучване. Сега приключването му две години по-късно след трансплантацията, учените споделят резултатите, пише ScienceAlert.

Лекарите вземат малък фрагмент кожа от ръката на жената - не повече от 4 милиметра в диаметър - и буквално препрограмират епителните клетки в индуцирани плурипотентни стволови клетки (induced pluripotent stem cells - iPSC).

Този тип клетки са способни да се на трансформират на почти всеки тип тъкан на организма, включително - и очната тъкан на ретината.  

След като клетките са препрогамирани да се превърнат в ретинален пигментен епител (retinal pigment epithelium - RPE), са култивирани в лабораторията, нараставайки като ултратънък лист, който след това се трансплантира зад ретината на пациента.

През цялото време, учените наблюдават поведението на изкуствено отгледаната ретина и колко дълго клетките ще функционират вътре очите на жената. Трансплантираният участък сраства напълно и сляпата пациентка възстановява частично зрението си. 

"Много се радвам, че не възникнаха никакви усложнения след операцията. Но това е само първата стъпка в използването на индуцирани стволови клетки в регенеративната медицина. Ние ще продължим да експериментираме дотогава, докато това лечение не стане достъпно за много пациенти - сподели ръководителят на проекта Масайо Такахаси (Masayo Takahashi) от Института Рикен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !