Как се е родил митът за връзката между ваксините и аутизма?

Йордан Стефанов Последна промяна на 25 февруари 2015 в 15:17 16628 6

Защо хората са започнали да мислят, че ваксиниранeто на децата против морбили, паротит и рубеола (MMR ваксина) причинява аутизъм? Бащата на тази лъжа е д-р Андрю Уейкфийлд , английски хирург и медицински изследовател, който е публикувал проучване в известното списание The Lancet   през 1998 година, в което твърди, че е открил връзка между ваксините и развитието на аутизъм.

Аутизмът е разтройство на развитието на мозъка, което причинява социални, когнитивни и комуникативни увреждания. Усложненията и симптомите могат да варират значително. Заболяването не подбира етнически или социоикономически групи. Може да бъде засегнато всяко дете. Настоящите проучвания сочат, че заболяването е резултат от генетично предразположение в допълнение с компонент на околната среда. Но според Националната асоциация за аутизъм на САЩ, зачестяващото диагностициране на аутизма през последните 20 години не може да се дължи само на генетично предразположение.

Когато е публикувана статията, тя се разпространява като горски пожар по света, всявайки страх у родителите и педиатрите. Но разследване на работата на д-р Уейкфийлд, продължило десетилетие, и проучвания върху над 25 782 500 деца, стигат до извода, че връзка между ваксините и аутизма няма. Статията на Уейкфийлд е свалена през 2010 година, поради липсата на точен статистически анализ, липса на контролна група, източник на данни -  спомените на хората, заключения, които не се основават на реални факти и само 12 тестови обекти… Всички автори на въпросната статия са 13, а генералното заключение е направено на базата на само 12 деца.

След 1998 година учени провеждат множество проучвания, за да разкрият каква е истината. През 1999 година се публикува изследване проведено с помощта на 500 деца. Връзка между ваксините и аутизма не е открита. Но за да са по-сигурни, 2 години по-късно учените провеждат ново проучване, но с 10 000 деца. В Дания провеждат проучване с 537 000 деца, а във Финландия проучване с 535 000 деца. Не само, че никой не е могъл да възпроизведе резултатите на Уейкфийлд, но те дори не могат да намерят каквато и да е връзка между ваксините и аутизма.

През 2012 година се извършва мета-анализ с 14 700 000 деца. Учените отново не успяват да открият каквато и да е връзка. Въпреки това, заради стореното от Уейкфиклд милиони деца остават неваксинирани.

Днес  1 от 4 родители вярва, че ваксините причиняват аутизъм в здрави деца, което е и причината за засилващият се спад на ваксиниране. През последните 20 години, ваксини, които са давани на бебета и деца ще предотвратят 322 милиона случая на различни заболявания, 21 милиона хоспитализирани и 732 000 смъртни случая.

И въпреки това, близо 50 000 в САЩ са се заразили с коклюш, който е взел 20 жертви през 2012 година. Коклюшът е високо заразна респираторна инфекция, която може да бъде избегната, ако детето е ваксинирано. Преди публикуването на статията на Уейкфийлд през 1980 година е имало едва 2900 случая на боледуващи.

Има много модерни и безопасни ваксини, които могат да спестят много мъки на децата, ако родителите им бяха добре информирани, че опасност няма. Жалко е, че вярват повече на жълти медии и лъжи, отколкото на учените и статистиката.

3hush318

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6006

6

misletebe

21.03 2019 в 15:55

Всяка ваксина е малко или много стрес за организма на детето, затова и трябва много да се внимава детето да е здраво, когато се ваксинира. Всяка година има по няколко тежки случаи на ваксинирани деца, на които уж "им течал носа" или "имали малко температура", но неадекватни лекари не са преценили ситуацията. Затова и поливалентните ваксини се препоръчват - стресът е същия, само че е един път, а не 6 пъти.

А за аутизма, колкото и да е ясно, доказано, и всички да знаят, има болни хора, които си мислят, че земята е плоска... На такива няма как да се обясни, просто не трябва да се допускат на обществени места. Като толкова искат, да си живеят по горите. Лошото е, че в България има болни хора с бели престилки и дипломи, които ги поддържат тия глупости и хората им вярват.

5

29.03 2016 в 13:32

Това, че се ваксинира с 6 валентна не значи, че някой ще боледува и от шесте. По скоро предпазва от това, че може да се разболее от някоя от тях.

08.07 2015 в 15:57

Това, което е било редно да спомене авторът на тази статия е, че д-р Уейкфийлд препоръчва използването на отделни ваксини за всяко едно от трите заболявания, преди да се установи със сигурност, че тройната такава не предизвиква странични ефекти. Интересно е какво е положението с 6-валентната...?! Кой нормален човек боледува и от 6те болести едновременно... Това предизвиква и специфичен имунен отговор, съвсем нормално при тези обстоятелства като се замисли човек. Защо не вкарат всичко в една единствена ваксина и това е, пък да става каквото ще...

10.03 2015 в 17:20

Хайде стига със спорове. Няма и няма как да има нито едно контролирано изследване върху страничните ефекти на ваксините.

03.03 2015 в 00:12

Истината е, че аутизмът няма общо с каквито и да било паразити, за да се лекува с противопаразитни протоколи, но има няколко шарлатани, които издеватлетват над малки деца по брутален начин, прилагайки псевдолеченията си върху тях. Не без разрешението на заблудените си родители, за съжаление.

27.02 2015 в 19:22

Абсолютно размазване на ИСТИНАТА е тази статия!!!
Аутизма се лекува успешно с противо паразитни протоколи